• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbogom "blejanju" u punim kafićima - Objavljene NOVE MERE!

Izvor mondo.rs

Ugostitelji će narednih dana ponovo početi da rade, a objavljene su i preporuke kako bi trebalo da se organizuje rad u lokalima u odnosu na epidemiološku situaciju.

 Korona virus - mere u kafićima i restoranima u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Predlog mera za uslužna ugostiteljska preduzeća objavilo je Udruženje ugostitelja Novog Sada. Oni kažu da očekuju probleme, ali se nadaju da te mere neće večno trajati.

Podsećamo, juče su objavljene smernice kako da se ponašaju ugostitelji, a sada su se pojavile i taksativno nabrojane preporuke koje će važiti i za goste i za one koji usluge pružaju. Evo šta se navodi u tim preporukama:

Možda će vas zanimati

GOSTI:

1. Gost mora da prođe kroz podnu dezo barijeru (može da bude vlažna ili suva)

2. Za gosta na ulazu (i u baštu i u unutrašnjost objekta; ukoliko ulaze gosti u toalet a sede napolju) mora da postoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola/ gel, prskalica ručna, vlažne maramice.

3. U zatvorenom prostoru na 1 gosta 3,5m2 i jedno sedeće mesto, na otvorenom na 1 gosta 2,5m2 i jedno sedeće mesto.

4. Na mestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku, jedno sredstvo za 4 prs./gel, prskalica ručna, vlažne maramice/ sve na bazi alkohola.

5. U toaletima za goste poželjno je da stoje bezkontaktni dozer za ruke i ubruse.

6. Ne treba da imaju rukavice i maske jer piju pića ili jedu….a dezinfikovali su se pri ulasku…

ZAPOSLENI/DOSTAVA ROBE

1. Ugostiteljski objekti moraju da imaju dezo barijere (suve ili vlažne), na personalnom ulazu, ulazu u proizvodni deo, na ulazu u uslužni deo.

2. Dobavljači obavezno pri isporuci da prođu osnovnu dezinfekciju/obuće i ruku/sredstvima na bazi alkohola

3. Ugostiteljski radnici obavezno da, robu koji su primili, dezinfikuju / isprskati sa dezinfekcionim sredstvom na bazi alkohola, zatim izvaditi iz transportnog pakovanja; (to pakovanje odmah odloziti u đubre ); robu dezinfikovati i pravilno skladistiti.

4. Ugostiteljski radnici koji su u servisnom i proizvodnom delu za vreme rada moraju da imaju zaštitne maske preko nosa – usta, rukavice

5. Higijenu obuće vršiti alkoholnim dezinfekcionim sredstvom za radnike u servisnom delu

6. Radnici u servisnom i proizvodnom delu su obavezni da rade u uniformama koje su pravilno higijenski čiste, uz obavezno svakodnevno oblačenje nove uniforme / oprane na 90 C, ispeglane peglom ili vodenom parom.

Predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević za 021.rs navodi da su objavljene smernice očekivane, ali da verovatno neće svi ugostiteljski objekti odmah početi da rade, posebno ne noćni klubovi, jer neki neće moći odmah da primene sve mere, a i policijski čas još važi tokom večeri.

Dalje navodi da će zbog novih smernica pojedini stolovi morati da budu izbačeni iz lokala kako bi svi gosti bili na dovoljnoj udaljenosti jedni od drugih.

"Biće problema naravno, s obzirom da mora da se drži velika distanca među gostima i među stolovima, ali računamo da sve ovo neće trajati večno i da će mere vremenom biti ublažene. Očekujemo da će se sve završiti već krajem maja i da ćemo onda početi normalno da funkcionišemo", navodi Stanojević.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 69

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zaratustra

Tako i treba, bravo, podrzavam ove nove mere. Neka sada besposlicari malo bleje po bibliotekama da obogate svoj vokabular.

Zmija Pliskin

@Zaratustra Ko što ti blejiš po bibliotekama nadahnjući se klasicima a ne žuljaš guzu na stolici ispred kompa hahaha.

Zoran LFC

@Zaratustra 🥪🥪🥪

special image