U cilju zaštite đaka i zaposlenih od virusa korona propisane su mere koje se moraju poštovati, a u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ističu da su sve škole potpuno spremne za rad.

"Dali smo sve od sebe da škole budu spremne za prvi dan nove školske godine i verujem da će tako biti. Po svim našim izveštajima, sve škole su potpuno spremne za rad", rekao je za Tanjug državni sekretar u Ministarstvu prosvete Dušan Kićović.

Naveo je da su svi direktori škola dobili stručno uputstvo o tome šta u slučaju da se virus korona pojavi u obrazovnim ustanovama.

"To podrazumeva prostoriju za dete koje će se u tom trenutku izolovati. Takođe, postoji osoba koja će biti kontakt sa školskim dispanzerom pripadajućem Domu zdravlja tako da računamo da će škole i u tom pogledu biti spremne", dodao je Kićović.

Prvog dana nove školske godine prvi čas biće posvećen kovid infekciji, ali će se o virusu korona govoriti i na časovima razredne nastave, građanskom vaspitanju, biologiji, fizičkom i zdravstvenom vaspitanju.

Zbog epidemije virusa korona, časovi će trajati 30 minuta, a đaci će u školu morati da dolaze sa maskama, dok su za one koji zbog bolesti ne mogu da nose maske obezbeđeni viziri.

undefined Anadolija

Po preporuci Kriznog štaba za suzbijanje Kovida 19, odeljenja koja imaju više od 15 učenika dele se u dve grupe.

Inače, 97 odsto roditelja opredelilo se da im deca prate nastavu u školi, a samo tri odsto se izjasnilo da žele da im deca ostanu kod kuće i prate nastavu na daljinu.

Za učenike čiji su se roditelji opredelili da prate nastavu od kuće ocenjivanje mora biti u školi i ti đaci će dolaziti u školu na proveru znanja u zakazanom terminu.

(Mondo/Tanjug)