Ponekad u uobičajeni dnevni raspored ubacite odlazak u bioskop ili pozorište i dan verovatno završite odlaskom u kupovinu namirnica.

Po uvođenju vanrednog stanja, verovatno ste prestali da idete na posao, bioskopi, pozorišta, kafići su zatvoreni, a sa prijateljima ste se viđali samo preko ekrana. Kao i svi, jedva ste čekali da se sve ponovo otvori, funkcioniše i vrati u doba pre nego što ste i čuli reč “kovid”.

Nažalost, u našoj zemlji, život mnogih građana izgleda upravo ovako. Oni ne mogu da idu na posao, da koriste javni prevoz, da odu u bioskop ili prodavnicu. Za njih je vanredno stanje - svakodnevno, uobičajeno stanje, a njihov život prepun je barijera. O kome je reč? Prvenstveno, o osobama sa invaliditetom.

Šta su to barijere?

Kada kažemo barijere sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, prvo na šta pomislimo jesu visoki ivičnjaci, nepostojanje rampi za invalidska kolica ili nepropisno zauzeta parking mesta namenjena osobama sa invaliditetom, ali barijere su i – neobeleženi radovi na ulicama, blokirane rampe, zgrade bez lifta, školska nastava koja nije prevedena na znakovni jezik, nemogućnost informisanja preko dnevnih novina, pa čak i stolice bez ručki u kafićima. 

Naša zemlja ima preko sedam miliona stanovnika, a svaki četvrti njen građanin se suočava sa barijerama u svakodnevnom životu, koje sprečavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti, čime se onemogućava njegovo aktivno uključivanje u društvo. Prostorne i ekonomske prepreke dodatno su pojačane predrasudama i nerazumevanjem, što život osoba sa invaliditetom čini još težim, stvara osećaj otuđenosti i isključenosti iz svih društvenih tokova.

Zajedno možemo do Srbije bez barijera

Dovoljno je da svako od nas učini po jedan mali korak, kako bismo svi zajedno stigli do pristupačnosti svuda i ravnopravnosti za svakog. Učestvujmo u uklanjanju svih barijera, pre svega socijalnih - informisanjem, edukacijom, pružanjem pomoći kad god nam se za to ukaže prilika. Učešće u normalnom životu - pronalaženje i nesmetani odlazak na posao, u prodavnicu ili bioskop, ili jednostavno druženje je pravo svake osobe na ovom svetu. Dužnost društvene zajednice i državnih institucija je da to pravo omogući. Hajde da mi načinimo prvi korak!

Mondo/Promo

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.