Kako saznaje MONDO, male su šanse da se na današnjoj sednici donesu nove odluke o daljem popuštanju mera. Umesto toga, razmatraće se najbolja opcija za Uskrs i predstojeće praznike.

Prema sadašnjim informacijama, ugostiteljski objekti i kafići nastaviće da rade isključivo u baštama, dok se odluka o njihovom potpunom otvaranju tek očekuje.

Na novoj sednici očekujemo analizu brojki i situacije u bolnicama. Budući da brojke padaju, ne očekujemo nikakvo pooštravanje za Uskrs, ali ne bi trebalo da dođe ni do popuštanja sadašnjih mera.

"I dalje nema velikih okupljanja i slavlja. Kafići bi trebalo da nastave da rade samo u baštama. Mislim da je to najbolja opcija dok ne prođe Uskrs, a za dalje ćemo videti", kažu za MONDO iz Kriznog štaba. 

Nema nikakve najave o otvaranju noćnih klubova i neograničenog rada ugostiteljskih objekata, jer je za to još uvek rano. Ipak, razmatraće se dalje opcije.

"Još samo malo da se strpimo i sve nas to čeka. Ne smemo da popustimo sve mere odjednom, već moramo da budemo obazrivi. Videćemo šta o tome misli ekonomski deo Kriznog štaba na sutrašnjoj sednici", kažu iz Kriznog štaba.

Podsetimo, državni sekretar Ministarstva zdravlja, Mirsad Đerlek, pozvao je građane da se ne opuštaju i da nastave da se pridržavaju mera koje su uvedene zbog epidemije korona virusa. On je naveo da će o merama odlučivati struka, ali da će verovatno ostati iste.

"Želim da poručim građanima Srbije da izdržimo još malo. Još dva do tri meseca i blizu smo cilja. Treba nam još opreza, epidemijske mere i masovna imunizacija", rekao je Đerlek i dodao da država koristi nekoliko modela promocije vakcinacije.

Državni sekretar je ocenio da je Srbija postigla odlične rezultate i da je pad broja novozaraženih rezultat vakcinacije u našoj zemlji.

"Posećujemo svaki grad, svako selo, dolazimo do svakog čoveka i razgovaramo. Dosta smo opustili građane i oslobodili ih bespotrebnog straha. Ovo što brojke padaju jeste rezultat vakcinacije", izjavio je on. 

(Mondo)