• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAKVU ŠUNKU I SIR NIKADA NE KUPUJTE! Feta bez TRUNKE mleka i meso sa vodom - najveće PREVARE po marketima u Srbiji!

Autor Aleksandra Vasić

Police sa suhomesnatim proizvodima nisu mesto na kome ćemo naći najzdraviju hranu. Ipak, među ovim artiklima postoje razlike i potrebno je da naučimo da odaberemo najkvalitetniji proizvod.

 Koja je najkvalitetnija šunka i sir Izvor: Printscreen/YouTube/DifferentRussia

Vitrine marketa u Srbiji sve su punije proizvoda koji mame kupce. Mnogima omiljeni deo nedeljne kupovine jeste delikates, na kome se biraju najrazličitije vrste šunke, slanine, kačkavalja i drugih vrsta sireva i suhomesnatih proizvoda.

Dok se jedni prilikom kupovine vode cenom, drugima je najbitniji ukus, dok ima sve više onih koji žele da znaju kakav je kvalitet hrane koju kupujemo. 

Kako prepoznati dobru i lošu šunku, da li skuplje uvek znači kvalitetnije, zašto svaki kačkavalj nije isti I kako da najlakše odaberemo dobar proizvod? Za MONDO je odgovorio prehrambeni tehnolog Borivoje Đurović.

KOJE BOJE TREBA DA BUDE PRŠUTA?

Suhomesnati proizvodi prave se tako što se meso prerađuje, soli, suši, dimi ili salamuri, kaže za MONDO prehrambeni tehnolog. Teba obratiti pažnju na količinu soli, gde je do tri odsto blag ukus, do pet odsto jači, dok je preko 10 odsto vrlo slan ukus.

"Pršuta koja je kvalitetna treba da bude elastična, ružičaste do tamnocrvene boje. Šunka treba da bude što bolje odrezanih krajeva i što pravilnijeg oblika. Masno tkivo na oba proizvoda treba da bude belo. Kada meso predugo stoji u salamuri ili sadrži previše nitrata, može da promeni boju ii postane smeđe. Ako stoji na visokim temperaturama može da poprimi zelenkastu boju, dok je bleda ili siva boja mesa znak da je meso prekratko bilo u salamuri ili da se nije dovoljno dimilo”, kaže on.

Ako meso spolja izgleda suvo ili žilavo, to može da bude znak da ima previše soli, nitrata ili nedovoljno masti. Ono što je najčešći problem kod suhomesnatog jeste ubrizgavanje vode, kaže tehnolog.

“Pojedini proizvođači pečenice, suvog vrata, slanine i šunke koriste tehnologiju ubrizgavanja vode kojom se smanjuje količina mesa i proteina, a povećava težina proizvoda. Kada vidite da je proizvod koji bi trebalo da bude kvalitetan, kao što je slanina ili svinjski vrat, zapravo vrlo jeftin, najčešće se radi o tome. Zato proverite na deklaraciji sadržaj vode, koji recimo za slaninu ne sme da pređe 5 odsto. Generalno, sadržaj proteina je manji u suhomesnatom nego u sušenim proizvodima”, objašnjava naš sagovornik. 

KAKAV TREBA DA BUDE SIR IZ VITRINA?

U Pravilniku o kvalitetu proizvoda, niskomasni sir mora imati minimalno 10 odsto, a ekstramasni i do 60 odsto mlečne masti.

 Koja je najkvalitetnija šunka i sir Izvor: YouTube/Epicurious

“Ako su mere drugačije na pakovanju, radi se o biljnom siru. Čak i kada piše da je to feta, gauda, grčki sir, to zapravo nema veze sa sirom. Takvi proizvodi su bezbedni, ali nisu kvalitetni jer nemaju mleko. To su zapravo samo alternative mleku koje su jeftinije. Osim biljnih masti, u ovakve sireve stavlja se palmino ulje i mleko u prahu. Najčešće se kupuju zato što su jeftini, ali to su samo imitacije sira", tvrdi Đurović.  

Prilikom kupovine sireva treba i pročitati sastav i pogledati količinu soli, nitrata i polifosfata u proizvodu. 

“Masni i zreli sirevi, kao i razni sirni namazi, mnogo su manje kvalitetni i zdravi nego mlad i svež sir. Kod tvrdih i polutvrdih sireva koriste se nitrati koji sprečavaju da se sir pokvari, ali nisu dobri za zdravlje. Najmanje kvalitetni sirevi su topljeni sirevi koji obiluju polifosvatima. To je zapravo deformisani sir kojem je istekao rok trajanja, što svakako ne može da bude kvalitetno i dobro. Iako se veruje da su mlečni proizvodi dobri za kosti, topljeni sirevi su ekstremno nezdravi i zapravo dovode do gubitka kalcijuma iz organizma”, kaže on.

Pročitajte još

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nina

"Citajte deklaracije",a proizvodi su u vitrinama i ne moze da se dodje do njih. Pritom,po boji se ne moze zakljuciti nista,jer svetlo u vitrini nije isto svetlo kao svetlo u ostalim delovima radnje.

Nikola

Ne krivite proizvodjace i trgovce nego ovaj narod jer kupuje sve to. Da nije kupovine, ne bi bilo ni ponude i proizvodnje. Elem, prosle godine odem u onaj hvaljeni Nemacki lanac da ne imenujem, guzva, narod se gura za onu piletinu i batake, i ja setajuci vidim mladi bracni par sa dva mala deteta kako zagleda neke konzerve u rafu. Ja rodje pored njih kad mladi tata zahvatio rukom u raf jedno 50-60 tih konzervi u pravo u kolica. Mene bas interesovalo sta je to i napravim krug i odem do rafa i uzmem u ruke da vidim sta je to. Neka vrsta pastete za mazanje samo neka robna marka i prizvodjac nikad cuo. Made in Poljska a kosta nesto 25 dinara 100 grama. Sitna slova sastava a naziv proizvoda veleki namerno napisana a ja malo corav i nekako procitam. Na prvom mestu svinjski jezici a na drugom mestu VODA. Aditivi, pojacivaci ukusa, vestacke arome i gomila E. Covek sa tim hrani decu. Posle pogledam virsle, na sastavu na prvom mestu VODA, okostano masno tkivo, svinjski jezici i kojekakve gadosti u njima ali kosta 159 dinara kilogram. Na kasi nema musterije koja nije kupila nekoliko kilograma tih virsli i onih konzervi. Sta hocu da kazem, da nije proizvodjac kriv nego narod jer se truje sa tim i ne krivite tog sto proizvodi nego treba mi da budemo krivi jer em sto kupujemo kod tih stranaca em nase farme koje imaju neuporedivo bolji kvalitet bojkotujemo jer nas narod gleda CENU a ne KVALITET. I jos jedno jer da u nasme narodu vazi parola nek crkne komsiji krava(domacoj trgovini i proizvodjacu) i nece da kupuju domace jer je uvek tudje sladje. Trebalo bi kusturica da se angazuje da snimi film o tome sta nas narod kupuje a cim izadje pali brendirane cigarete od 400 dinara. Kao satro nema para nas narod a pusi dve pakle dnevno...

Delimicno si u pravu

@Nikola Moras da uzmes u obzir da je kvalitetnija hrana skuplja. Ne mozes da znas u kakvoj su materijalnoj situaciji ti ljudi. Drugo, definitivno su krivi proizvodjaci, njih treba sankcionisati. Drzava bi morala da regulise koga pusta na trziste. Ljudi kupuju ono sto im se nudi, nikako kupci nisu problem. Preradjevine treba izbegavati u sirokom luku, a zdravije je jesti domace "na kasiku", pa ko moze da priusti i domace mesne i mlecne proizvode. Sto se tice tog nemackog lanca, mesne preradjevine su JEZIVE, samo treba citati deklaracije...sto retko ko radi. Kakva je to kobasica kad u njoj ima jako mali postotak "mesa"? Grozno.

 Koja je najkvalitetnija šunka i sir