Planine i šumarci u Srbiji puni su pečuraka, bere se i vrganj i lisičarka i popularni tartufi, ali ima dosta i smrčaka. Pored toga što je jedna od najukusnijih gljiva na ovom podneblju, smrčak je izuzetno zdrav, te ga s pravom nazivaju darom prirode. Sadrži visok nivo antioksidanata, bogat je vlaknima, poboljšava rad jetre, a blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem.
Ova gljiva raste od aprila do juna u niskoj travi i proređenim šumama, ali sušena može da se kupi u dobro opremljenim marketima. Cena mu je čak pet puta veća od vrganja, pa se za kilogram suvog smrčka daje i više od 100 evra. To je skupocena pečurka, pa u Evropi košta i duplo skuplje. Oglasi za otkup su puni, a poznavaoci prilika kažu da je zarada dobra.
Redovni berači kažu da je problem što cena sirovog smrčka nije toliko visoka, pa većinom svi suše ovu pečurku. Na kraju, treba više od 10 kilograma sirovog da biste dobili kilogram suvog smrčka, a njega u šumi nije baš lako naći.
Jedna sugrađanka objavila je sliku ploda iz prirode i postavila pitanje da li neko zna šta je to. Iako su mnogi znali da je reč o jestivoj gljivi - smrčak bilo je i onih koji nisu znali šta je na slici, ali i onih koji su nagađali...
(MONDO)
"Ovo je trenutak da njemu odgovorim, kome nije jasno objasniću opet": Željko se naljutio, Partizan je oštećen
"Gde ide ABA liga sa ovakvim suđenjem? Partizan će da stavi prst na čelo": Mijailović podigao glas zbog grešaka
Uroš Blažić pretučen u zatvoru u Smederevu: Ubica iz Mladenovca stupio u štrajk glađu
Crvena zvezda hoće licencu Evrolige! Željko Drčelić otkrio detalje, na tome se već radi
Crvena zvezda bez petorice u Evroligi: Sferopulos progovorio o problemima, ima 11 igrača na raspolaganju