• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MISTERIJA ČUVENE "CRVENE" IZ NEKADAŠNJE JUGE! Evo ko je devojčica na novčanici i kakvi se TAJNI SIMBOLI nalaze pored nje

Autor Petar Latinović

Nema kuće koja nije barem imala jednu ovakvu novčanicu. Evo kakve su skrivene poruke zapisane na njoj.

 Masonski simboli na jugoslovenskoj novčanici Izvor: Youtube/NumizmatikaNET/printscreena

Na prvi pogled, ovo je obična novčanica kojom se numizmatičari, kolekcionari, ali i struka ne bave previše. Međutim, kada se uđe malo dublje u analizu ove novčanice i motiva na njoj, malo po malo počinje da se razotkriva zanimljiva i ne tako jednostavna priča.
Poznato je da novčići i papirni novac nose različite prikaze i simbole. Najčešće se radi o simbolima pripadnosti određenoj zemlji, istorijskim ličnostima, opštim i nacionalnim znamenitostima itd. Isto tako, novac ponekad sadrži simbole koji nisu baš jasni široj populaciji, ali su prepoznatljivi samo uskoj grupi ljudi.

O tome se ne govori mnogo u javnosti, niti se o tome piše. Jedina stvar koja se ponekad analizira u medijima je čuvena novčanica od 1 američkog dolara, na kojoj je prikazana piramida sa "svevidećim okom" (oko proviđenja) na vrhu. O tome se onda piše kao o masonskom simbolu i istovremeno objašnjava uticaj masonerije na formiranje Sjedinjenih Država. Drugi elementi ove novčanice se takođe analiziraju i najčešće povezuju sa teorijama zavere. Tema simbola na dolarskoj novčanici odavno je izlizana u medijima, ali je malo poznato da postoji jugoslovenska novčanica koja sadrži i neobične simbole koji se mogu asocirati na slobodne zidare, odnosno masone.

Poslednjih godina socijalističke Jugoslavije, kada je inflacija već uzela maha, 01.06.1989. puštena je u opticaj nova novčanica od 100.000 dinara sa datumom 01.05.1989. Novčanica je imala lik devojke i zbog svoje crvene boje je u delovima bivše Jugoslavije bila poznata kao “crvena“. Na dan puštanja u opticaj, to je bio najveći apoen jugoslovenskog dinara ikada pušten u opticaj. Usled galopirajuće inflacije, novčanica je brzo izgubila na vrednosti i nakon toga izdavani još veći apoeni jugoslovenskog dinara – sve do novčanice od 2.000.000 dinara, navodi Numizmatika.net a prenosi Depo.ba.

Možda će vas zanimati

Nakon dinarske reforme koju je sproveo tadašnji savezni premijer Ante Marković, sa novčanica su “skinute” 4 nule i ova novčanica od 100.000 dinara je kasnije postala novčanica od 10 dinara iz 1990. godine. Bilo je to intrigantno pitanje za tadašnju javnost – ko je devojka na novčanici? Bilo je raznih teorija i spekulacija. Između ostalog, neki su tvrdili da je u pitanju Titova unuka. Međutim, nije se radilo o Titovoj unuci, kako su neki mislili, ili bilo kojoj drugoj poznatoj ličnosti, već o izmišljenom liku – koji je nastao tako što je autor “iskombinovao” lica svoje dve ćerke.

Konkursna dokumentacija je tražila od autora devojku sa “optimističnim pogledom u budućnost“. Autor je napravio portret nasmejane devojke, ali je zamoljen da smanji njen osmeh. Tako je na kraju devojka imala “prigušen, tajanstvenosmeh“. Zbog tog tajanstvenog osmeha, ova devojčica je bila nešto kao jugoslovenska, numizmatička Mona Liza.

Ova novčanica je danas, kao i ostale novčanice iz te serije, prilično uobičajena i česta na numizmatičkom tržištu. Na prvi pogled, to je obična novčanica kojom se numizmatičari, kolekcionari, ali i sama struka ne bave previše. Nalazi se praktično u svakoj kolekciji, nije nešto posebno vredna, nema nekih poznatih varijanti, grešaka itd, pa je na prvi pogled obična, rekli bi “dosadna novčanica“.

Ali tako to izgleda kada se samo površno gleda na ovu novčanicu. Međutim, kada se malo dublje uđe u analizu ove novčanice i motiva na njoj, malo po malo počinje da se otkriva jedna zanimljiva i ne tako jednostavna priča. Prema nekim mišljenjima, ova novčanica je sve – samo ne “obična”. Veoma je zanimljiva i krije tajne koje se ne vide na prvi pogled i nisu vidljive svima. Za one koji znaju da prepoznaju skrivenu simboliku i poruke, cela priča oko ove novčanice izgleda drugačije, prenosi Depo.ba.

Možda će vas zanimati

 Na poleđini ove novčanice nalazi se umetnička kompozicija koja je najmisteriozniji element na jugoslovenskim novčanicama ikada. To je nešto što niko do danas nije uspeo da protumači. Prema konkursnoj dokumentaciji, tema ove novčanice bila je “obrazovanje“, pa su u skladu sa tim i motivi na licu novčanice – devojčica, učenica - i na poleđini – brojevi i slova – u skladu sa zadatom temom. Prema nekim drugim izvorima, naziv motiva na naličju je “kibernetika”. Međutim, jasnijeg tumačenja ove kompozicije nema. Kada pogledamo naličje sa distance, centralna kompozicija izgleda kao ljudsko oko sa pikselizovanom zenicom. Naizgled ništa posebno, ali poznavaocima simbolike tajnih društava i teorija zavere je jasno o čemu se radi. A radi se o svevidećem oku – čuvenom masonskom simbolu koji najavljuje “novi svetski poredak“ i totalnu kontrolu svih pojedinaca u društvu.

Svevideće oko, takođe poznato kao „Oko Proviđenja“, je simbol koji se sastoji od oka iz koga ponekad izlazi svetlost a može biti postavljeno unutar trougla. Prema nekim mišljenjima, to je simbol koji vuče korene iz starog Egipta i bio je povezan sa bogom Horusom. Ovaj simbol se nalazi i u hrišćanstvu gde oko unutar trougla predstavlja Svetu Trojicu, a okolo je oko Božije koje sve vidi (Božje oko gleda svuda, ništa mu nije skriveno).

Pored hrišćanstva, ovaj simbol preuzima veoma veliki broj organizacija, država i društvenih grupa, a posebnu pažnju mu poklanjaju tajna društva poput masona i iluminata. Vremenom je svevideće oko postalo jedan od najprepoznatljivijih simbola masonerije na svetu. Danas se ovaj simbol sve više povezuje sa sve većim nadzorom svetske populacije od strane država i tajnih društvenih elita. Tako je svevideće oko vremenom postalo zloglasni simbol orvelovskog Velikog brata i globalne zavere raznih tajnih društvenih grupa sa jednim jedinim ciljem – da zavlada celim svetom iz jednog centra moći, prenosi Depo.ba.

Možda će vas zanimati

Da li je moguće da je ova novčanica zapravo poslala poruku ljudima šta ih čeka u budućnosti? Možemo samo da nagađamo.

Ova priča se ovde ne završava, ona ide dalje i postaje intrigantnija i neverovatnija. Pored "zenice" u oku je - P2. Na prvi pogled ovo nije ništa posebno, slovo kao slovo, broj kao broj. Čista slučajnost. Ali da li je baš tako? P2 ne znači mnogo prosečnoj osobi. Međutim, za upućenije, ta skraćenica svakako ima svoje značenje. P2 je akronim za kontroverznu italijansku masonsku ložu “Propaganda Due“ čiji su članovi bili visokorangirani političari, generali, mafijaši i biznismeni. Tokom 1960-ih i 1970-ih godina ova tajna organizacija bila je umešana u brojne političke afere, ubistva nepodobnih političara, ali i sopstvenih članova, kao i ekonomske i finansijske malverzacije. Zbog svoje umreženosti u političkim, pravosudnim i privrednim organima bivše Italije i uticaja na političke i druge odluke na domaćem i međunarodnom nivou – nazvana je državom u državi i vladom u senci. Ovako moćna i uticajna organizacija verovatno je imala svoje saradnike i članove širom sveta. Socijalistička Jugoslavija svakako nije bila izostavljena iz oblasti njenog interesovanja. Da li je ovo bio način da se pošalje određena poruku javnosti? Ili je to slučajnost? O tome opet, takođe, možemo samo da nagađamo.

Ovo, naravno, nije kraj. Iznad P2 su velika slova - JAH. Za običnog čoveka “JAH“ ne znači ništa, bar ne na jezicima koji su se govorili u bivšoj Jugoslaviji. Ali reč “JAH“ nije bez značenja, prenosi Depo.ba.

U staroegipatskoj mitologiji Jah je ime lunarnog božanstva i povezano je sa verskim obožavanjem meseca. A sama reč znači – mesec. Jah kao božanstvo je takođe bio povezan sa Ozirisom, bogom mrtvih. U mitologiji, Jah je često preuzimao karakteristike drugih božanstava. Tajna društva vrlo često koriste simboliku iz staroegipatske mitologije, pa postoji logična veza sa ovim drevnim, egipatskim božanstvom.

Možda će vas zanimati

Isto tako, na hebrejskom, Jah je ime za Boga, tj skraćeno ime od: Jahve. Ovaj izraz Jah za Boga u nepromenjenom obliku koriste rastafarijanci. Rastafarijanstvo je religija nastala na Jamajci 1930-ih i njen centralni lik je etiopski car Haijle Selasije, koji se u rastafarijanstvu smatra praktično – živim bogom. Rastafarijanizam je inače uzoeo ime Hajle Selasija iz njegovih mladih dana kada je bio princ. Njegov naslov i ime tada su glasili: Ras Tafari Makonen. Ras znači "princ".

Poznato je da su socijalistička Jugoslavija i Josip Broz Tito imali odlične odnose sa Etiopijom i carem Selasijem. Dakle, ovo je takođe vrlo neobična veza. Natpis “Jah“ na jugoslovenskoj novčanici – Rastafarijanci – Selasije – Pokret nesvrstanih – Josip Broz Tito – Jugoslavija. Štaviše, prema nekim tumačenjima, “jag“ na hebrejskom takođe znači “ja jesam“. Ako tome dodamo P2, naziv italijanske masonske lože, kakav zaključak možemo izvući iz svega ovoga? Slučajnost ili Namera? Prosudite sami.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

$

1. maja 1776 godine, petorica ljudi okupljenih oko stola u Ingolstadt, Bavarskoj. Predvodi ih lokalni profesor kanonskog prava,  28 godina Adam Vajshaupt.Okupili su se da inagurišu novo tajno društvo, red Perfeabilista. Njegovo ime je ubrzo promenjeno u red Iluminati, ili na nemačkom Iluminatenorden red prosvetljenih. Njihov zaštitni znak je bila Sova Minerva ili Atena boginja mudrosti. Drugi simbol je bila tačka u krugu, koja predstavlja sve videće oko, ne svevideće oko Boga, već oko tajanstveni nepoznati nadredjeni kojima je red odgovarao. 1. Maj je obeležavao drevni festival plodnosti, i bio je produžetak predhodnog Valpurgovog viteza dugo bio povezan sa vradzbinama i zlim duhovima. Iluminati red koji je bio tek rodjen, imao je veliku ambiciju cilj im je bio da učine ljude slobodnima i srećnim, ali prvo su morali da ih učine dobrima. Zamisljali su nista manje nego svetsku revoluciju koja bi rezultirala univerzalnim republikaizmom. U novom svetskom poredku, ali da bi se to desilo po njima sve religije su trebalo biti ukinute i drugi oblici bilo kakvog verujućeg, to je isto znacilo i ukidanje svih vlada i vladavina sveta. Novi svetski poredak bi po njima doneo oslobodjenje od svih društvenih, moralnih i verskih ograničenja i obuhvatio apsolutnu jednakost i društveno bratstvo. Versko praznoverje bi bilo zamenjeno sa ateizmom za mase, i neka vrsta prosvećenog panteizma za više klase. Komunizam dobra, bi upravljao ekonomijom, dobronamerna prosvećena elita Iluminati bi vladali ovim zemaljskim rajem. Kako je i sam Vajshaupt rekao, na nadredjene luminizma treba gledati kao najsavršenije a najprosvećeniiji od ljudi: bez sumlji treba da se zabavljaju čak i o njihovoj nepogrešivosti. Posle skoro 2 veka termin Iluminati je u gradjen u popularnu pop kulturu, kao generički naziv za zavereničku grupu sklonu svetskoj dominaciji ljudi. Bavarijanski Iluminati su pokrenuli industriju teorija zavere. Iluminati su u velikoj meri bili stvorenja prosvetljenosti 18. veka. Vreme koje se uglavnom poistovećuje sa procvatom razuma, a nauka je takodje doživela eksploziju interesovanja u misticuzmu i okultizmu. Izraz Iluminati je koriscen mnogo i pre samih Bavarskih iluminata. U klasično antičko doba svaki inicijat misterijskog kulta smatran je Iluminatusom, isto važi i za hrišćanina koji je prošao krštenje. U suštini ono što je Vajshaupt   zamislio je ostvarenje raja na zemlji. Ta ideje raja na zemlji, seže u daleku prošlost, persijski prorok iz 5. veka po imenu Mazdak zamisljao je nesto slično, druga verzija je milenijumski raj za koji mnogi veruju da će Hrist uvesti po svom povratku. Razlika je u tome sto bi Vajshauptovo savrseno kraljevstvo ustanovili sami ljudi, to jest barem prosvetljeni. Vajshauptov doprinos ovoj drevnoj temi, bila je organizacija za razliku od otvorenih prozelitskih masovnih pokreta i direktnih konflikata, on je ustanovio tajanstvenost delovanje iz senke. Zato je i rekao: "Najveća snaga našeg reda leži u prekrivenosti, neka se nikada ne pojavi ni na jednom mestu u svoje ime, osim uvek da je pokriven drugim imenom i drugim zanimanjem". Glavno pitanje je da li je Vajshaupt sam bio na vrhu vrhovni majstor svoje zavere, ili možda samo orudje u rukama nekih viših sila od njega. Okultni učenjak Manly P. Hall svojevremeno tvrdio je da su Bavarijski Iluminati samo deo većeg pokreta. Hall je na Vajshaupta gledao kao vernog slugu većeg cilja i da se iza njega kretala zamršena mašinerija hola tajnih škola, i da su Bavarski Iluminati samo delić jedno poglavlje u priči a ne i sama cela priča. Vajshaupt i njegova braća nisu ni bili ni blizu da ostvare svoje uzvišene ambicije. Bavarski Iluminati su zvanično trajali jedva deceniju. Ali tu onda dolazimo do onog glavnog sto je Vajshaupt isticao njegov dekret_ Snaga reda leži u prikrivanju i da će se uvek pojavljivati pod drugim imenima. Kako da se zabrani nešto sto stalno menja svoje ime i javlja se u drugačijim oblicima. Stoga je mudro predpostaviti da kao i ostala tajna drustva iz istorije kao sto su Templari, Katari.... i dalje pre njih, postoji razlog da,su Iluminati nastavili dalje AdamVajshaupt otac Iluminata/ Vajshauptov plan je bio da, bio je opsednut tajnom. Proglasio je_ Da od svih sredstava koje znam da vode ljude, najefikasnija je prekrivena misterija, žudnja uma je neodoljiva. Primećujući da igre i zloupotrebe tajnih društava su bez kraja. Rekako ja želim da iskoristim ovo, čak i ljudsku slabost za pravi i dostojan cilj dobrobit čovečanstva. Jednostavno rečeno Vajshaupt je shvatio da ljudi žele status, i da im se ponudi pristup tajnama stvarnim ili zamišljenim, bio bi način da se sa njima manipuliše. Nadgledanje svega je jedan od osnova u to vreme štampa je bila izvor svih informacija,  Vajshaupt je rekao_ Ako pisac objavi bilo šta što privlači pažnju, ali nije u skladu sa našim planom moramo nastojati da pobedimo preko njega ili ga osudite. Iako potpuno prezire religijuju Vajshaupt je stavio premiju na regrutovanje sveštenstva. Stoga i stoji njegova zabeleška pisana_ Najčudesnija stvar od svega je da istaknuti luteranski i kalvinistički teolozi koji pripadaju našem redu zaista veruju da u Iluminatima vide pravi i istinski osećaj hrišćanske religije. O smrtni čoveku zar ništa ne možeš da budeš i uradiš dok ne veruješ. Vajshaupt nije zaboravio ni masu rulju,  običnog čoveka. Rekao je_ Moramo pridobiti obične ljude na svakom ćošku, to ćemo postići preko uglavnom uz pomoć škola i otvorenim srdačnim ponašanjem, snishodljivošću popularnosti i tolerisanja njihovih predrasuda koje ćemo u slobodno vreme iskoreniti i raspršiti. Vajshaupt nije ni ignorisao žene. Zapisao je da_ Ne postoji način da se utiče na muškarce tako moćno kao što može ženska moć. Prema tome kaže on_ Žene treba da budu naša glavna studija, trebalo bi da se insinuramo u njihovo dobro mišljenje da im damo nagoveštaje emancipacije to će ih, kako je tvrdio, navesti da rade za nas sa revnošću ne znajući da to rade. Krajnji cilj Iluminata, kao sto je rečeno je bio da se ljudi oslobode i učine srećnim. Ali prvo ih je trebalo ispraviti i načiniti dobrima. To je zahtevalo manipulaciju, prevaru čak i prinudu. Čak i sami Iluminati prosvećena nepotkupljiva Aristokratija takvog slobodnog sveta, čak ni oni nisu bili jednaki ili slobodni. Regrut ili početnik bi bio pod potpunom kontrol svog viseg od sebe Insinuatora. Početnicima je jasno stavljano do znanja kako da misle, šta da čitaju i vodili su dnevni račun o svakoj svojoj misli i akciji.Takodje su sastavljali detaljne lične istorije, nisu imali tajne od svog Insinuatora i slušali su besprekorno svaku komandu bez pitanja. Inicirani su dobijali poseban naziv ime obično nešto klasično, Vajshauptovo je bilo Spartak. Mnoga izabrana imena povezana sa drevnim misterijama kao što su Oziris, Pitagora ili Atis. Jednom kada je iskušenik primio inicijaciju u sledeći rang u Braća Minerve, on je tada zaista ušao u Iluminate. Postojala su i dva viša ranga, manji i glavni Iluminatus. Ali Vajshaupt je jasno zacrtao i naznačio, da ni jedan religioznik, to jest bilo koji onaj koji je zadržao deo mrvicu svog starog verovanja, ne može biti primljen u ta dva viša ranga,  niti je bilo mesta patriotizmu. Samo apsolutna lojalnost redu i svojim iluminat prepostavljenima. Ljubav prema jednom princu ili zemlji, su nespojive sa krajnjim ciljevima Iluminat poredka. Običan moral je takodje zabranjen, klevete, trovanja, ubistva,  krivoletstvo, izdaje i pobune nisu po Iluminat redu zločini ako su učinjeni po komandi prepostavljenih. A  sve zarad dobrobit poredka. To je stara drevna izreka koja glasi_ Za čiste sve je čisto.

Vozac Tomos Masine

Nema veze sa crvenom

Znaci

Druga strana tj. poledjina ove novcanice nije slikom prikazana da bi se potvrdilo i vizuelno. Sve sto vidim od simbola je grb Avnoj bivse Jugoslavije po sred nekog crteza kao ..lotus cvet u puzu

special image