Država je odlučila da subvencioniše kupovinu polovnih, ali i novijih boljih automobila, pa će tako vlasnici automobila koji koriste dizel gorivo od sledeće godine moći da računaju na subvenciju u iznosu od 2.100 evra za vozilo evro 6 standarda. 

Praktično, od naredne godine svi, koji imaju motore evro 1, evro 2 ili evro 3 u vozilima mogu da ih deregistruju, a ona će potom biti odvožena u reciklažne centre, a njihovi vlasnici će moći da dobiju subvenciju za kupovinu vozila evro 6 standarda. Dakle novo za staro uz subvenciju.

Pored subvencija za kupovinu automobila, država daje i 2.500 evra za kupovinu lakih kamiona, koji ne prelaze 12 tona, i 2.900 evra za kupovinu autobusa.

Prosečna starost vozila u Srbiji je 17,3 godine, a podaci sa tržišta pokazuju da su u Srbiji najprodavanji dizelaši sa cenom od 5.000 evra. Najčešći kupac spreman je da izdvoji za automobil stariji od 10 godina između 2.000 i 5.000 evra,

Najprodavaniji model u Srbiji tradicionalno je "Folkswagen", a slede ga "Opel", "Pežo", "Audi" i "Reno". Najčešće prodavani modeli su iz "Folksvagenovog" programa: golf, pasat i polo, a zatim slede fijat punto, opel korsa i audi A4.

Država daje i subvencije od 500 do 5.000 evra u zavisnosti od modela za kupovinu električnih automobila, ali su oni za sada najmanje prodavani. 

Za subvencije mogu da konkurišu pravna lica, preduzetnici i fizička lica, osim taksista koji su već iskoristili subvenciju za obnovu svog voznog parka. Subvencionisana kupovina vozila sprovodi se isplatom iznosa na ime učešća za finansijski lizing za kupovinu novog vozila ili plaćanja dela kupoprodajne cene novog vozila.

(Mondo/Blic)