• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SELO U SRBIJI U KOM ĐACI UŽINAJU PEČENJE! U OVOME JE TAJNA: "Krenulo je stihijski i nastalo je nešto novo, neobično"

Autor Ivana Vlajković

U selo Stopanji đaci užinaju pečenje.

 U selo Stopanji đaci užinaju pečenje Izvor: RTS/PrintScreen

U selu Stopanji, koje se nalazi kod magistralnog puta između Trstenika i Kruševca, živi 1.300 stanovnika, a postoji čak osam pečenjara. Ranije ih je bilo i više. Meštani žive od poljoprivrede, a ekonomsku sliku kraja i te kako popravljaju kafane pokraj puta. Uprkos dobrom poslovanju, ugostitelji brinu za budućnost.

I američki predsednik Džo Bajden je 2009. godine probao pečenje u Stopanji, bar tako vole da se pohvale meštani. Načičkane pečenjare dežurne kao apoteke - rade 24 sata. U tom selu školarci užinaju sendvič sa 100 grama prasetine. Navijači rado svrate da ukradu jagnje, a stranci traže koji kilogram više da ponesu.

"Mislim da ne postoji mesto u Srbiji gde nisu čuli za Stopanju. Tajna je u dobro pečenom pečenju, hrskava kožica, dobro pečeno i ništa drugo", kaže Dragana Jevtić, vlasnica pečenjare. Vlasnik pečenjare Radiša Gašić navodi da trenutno u Stopanji ima osam do deset pečenjara koje rade. "Moj utisak je da, i kad bi nas bilo više, da bi i to radilo", dodaje Gašić.

Prve krajputaške pečenjare otvorene su šezdesetih godina. Danas imaju i "Pečenijadu" u čast kafane i vrućeg pečenja. Stopanja je selo u Srbiji sa najvećim brojem pečenjara po glavi stanovnika, a miris vrućeg pečenja širi se Ulicom Kosovskih junaka koja je i glavna ulica u ovom mestu. Red za pečenje najčešće se čeka nedeljom.

"Pečenje u Stopanji je gastro proizvod koji je napravio neki bum. Niko im nije pomagao, niko tu nije pravio neku kampanju, ni na čemu se nije radilo. Jednostavno je krenulo stihijski i nastalo je nešto novo, neobično", objašnjava Jelena Stojković, autorka knjige "Stopanjske kafane i njihove priče".

Neobično je i da je u selu pečenjara uspela da opstane i jedna ribarnica. Vlasnik ribarnice Siniša Smiljković kaže da meštani Stopanje ipak više vole pečenje. "Ispravnije je jesti ribu nego pečenje, zbog zdravlja, ali ovde više vole pečenje. Jedu pečenje svakog dana, a samo ih post natera da jedu šarana", naglašava Smiljković.

U selu na Moravi možda i ribarnica dočeka bolje dane, jer pečenjare brinu svoje brige - Moravski koridor ih zaobilazi i preti da odveze i goste. Nadaju se da ipak neće doživeti sudbinu kolega duž Ibarske magistrale.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:15
Prodavnica
Izvor: Tiktok/@agooddaytobeblackvegan
Izvor: Tiktok/@agooddaytobeblackvegan

(MONDO/RTS)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA