• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SUTRA JE SVETI NIKOLA - JEDAN OD NAJVEĆIH PRAZNIKA: Ovo su običaji koje vernici treba da poštuju DAN UOČI sveca!

Autor Nevena Davidović

Sveti Nikola se smatra zaštitnikom dece, trgovaca, moreplovaca i putnika.

 Sveti Nikola Izvor: Hram tv/printscreen

Sutra srpski pravoslavni vernici obeležavaju velikog svetitelja - Svetog Nikolu. Sveti Nikola, ili Nikoljdan najzastupljenija je slava u Srbiji. Uobičajeno se kaže da "pola Srbije slavi svetog Nikolu, a druga polovina ide na slavu".

Sveti Nikola se smatra zaštitnikom dece, trgovaca, moreplovaca i putnika. Svetiteljev kult rasprostranjen je ne samo kod pravoslavaca, već i među katolicima, u drugim zemljama poznat je kao Senta Klaus ili Božić Bata. Sveti Nikola svetitelj svehrišćanski, rođen je u maloazijskom gradu Patara, luci na mediteranskoj obali današnje Turske, 280. godine, a upokojio se 345. godine. Kod čitavog hrišćanskog sveta se poštuje kao veliki čudotvorac.

Kao arhiepiskop Nikola je poučavao narod u veri, ne samo u crkvi, već je išao po domovima. Obilazio je bolesne, pomagao robovima i puštao ih na slobodu, grešnicima je pokazivao put i načine kako da se poprave.

Mnogo običaja vezuje za ovog svetitelja, ali jedan međunarodni je svima poznat.

Jedna od čuvenijih legendi je o tri sirote devojčice koje je spasao od bede i nesreće jer ih bezdušni, naglo osiromašeni otac, hteo prodati u belo roblje pošto nije mogao da im obezbedi tada obavezan miraz. Sveti Nikola je, prema legendi, jedne noći, kroz prozor, u drugoj verziji legende, kroz odžak ubacio svežanj zlatnika kako bi im obezbedio spasenje. Zato u nekim delovima Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore roditelji daruju svoju decu orasima, jabukama i slatkišima. 

Postoje i verovanja da na Nikoljdan nerotkinje treba de se mole Svetom Nikoli, a ponegde je i zabranjeno obavljanje takozvanih ženskih ručnih radova.

Sveti Nikola uvek pada u vreme Božićnog posta i zato je trpeza uvek bogata posnim jelima. 

"Sveti Nikola je najbrojnija slava kod srpskog naroda, oko 30 posto ljudi u Srbiji slavi svetog Nikolu. Proslava svetog Nikole počinje u našoj etnografskoj tradiciji dva dana pred slavu, 17. decembra se praznuje sveta velikomučenica Varnava, 18. decembra je sveti Sava, pa postoji narodna izreka da se varivo kuva u vreme praznovanja svete velikomučenice Varnave, zato se u narodu kaže Vara vari, Sava 'ladi, a Nikola kusa", objasnio je teolog Nebojša Lazić za TV Prva.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:09
POLA SRBIJE SLAVI, A POLA IDE NA SLAVU! U nedelju je Sveti Nikola, a ovo su zanimljive činjenice o prazniku
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image