• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRAMOTA! OVO VOĆE NA PIJACI 4 PUTA SKUPLJE NEGO U MARKETU: "Pa, gde ste ovo videli, sve se izokrenulo"

Autor Ivana Vlajković

Cena voća i povrća na pijacama je šokirala mnoge.

 jabuka-pijaca-voće-povrće-stefan-stojanović-5.jpg Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Cene u prodavnicama često zadaju glavobolje potrošačima, pa neretko odlučuju da odu na pijacu. Međutim, tamo ih neće zateći ništa bolja situacija, jer većina voća i povrća je gotovo duplo skuplja. Primera radi, nar, koji u marketu košta svega 90 dinara po komadu, na tezgama se prodaje za čak 350.

Na pijacama kupce najčešće privlači sveža roba, kao i niske cene. Na tezgama obično mogu da se nađu čak i viši iznosi, u odnosu na neke supermarkete koji važe za najskuplje. Za pojedine proizvode, razlika je gotovo dupla. Na pijačnim tezgama cene jabuka su uglavnom 130 dinara, dok se u prodavnicama kreću od 90 do 130, ali mogu se pazariti sve do 170 dinara, u zavisnosti od sorte.

Mandarine na pijaci koštaju 250 dinara, dok im je u marketu cena 150. Cena pomorandže se razlikuje za 70 dinara, odnosno na tezgama su 200 dinara po kilogramu, dok su u trgovinama 130. "Uvek je na pijaci roba bila jeftinija. Ovo se sad sve izokrenulo. Pa gde ste videli da je na tezgi voće četiri puta skuplje nego u radnji. Sramota", kaže Ljubica iz Beograda.

Kutija kivija može da se pazari za 300 dinara na pijaci, dok je u poznatom trgovinskom lancu 100 dinara manje. Limun je potpuno izjednačen na oba mesta, dok su banane na tezgi 220 dinara po kilogramu, a u marketu 190. Žuti grejp je u radnjama 120, a na tezgi beogradske Bajlonijeve pijace 200 dinara.

Kod povrća, razlika u cenama nije tako drastična, pa se tako crni luk i krompir, na pijaci i u prodavnici mogu naći od 80 do 100 dinara po kilogramu. Za šargarepu je nešto drugačija situacija, za koju je pijačna cena 130 dinara po kilogramu, a u prodavnici je svega 70.

Vrednost pasulja je, takođe, približna. Njihova cena na obe lokacije je između 350 i 400 dinara. Povrće kom vreme nije, paradajz i krastavac, se po kilogramuprodaju od 300 za paradajz i 350 dinara za krastavac, dok je paradajz u trgovini pazari za oko 230 dinara.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

03:01
Kakve su cene na srpskim pijacama pred početak pravljenja zimnice?
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

(Kurir/MONDO/I.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image