Slušaj vest

Vest da je dečak iz Srbije na letovanju u Grčkoj uhvatio otrovnu "ribu draganu" (drakena, riba-pauk, riba-zmaj) izazvala je pažnju na mrežama, a posebno korisnicima iz Srbije, jer upravo ona često pretvara odmor iz snova u noćnu moru turistima.

Vreba iz plićaka, skrivena u pesku, a kada neko od kupača stane na nju, iz bodlje koje ima na leđima izbacuje otrov u telo žrtve. Onda nastaju jaki bolovi koji, ukoliko se ne reaguje na vreme, mogu izazvati daleko dramatičnije posledice.

O tome je Mondo već pisao, kako ovog leta tako i prethodnih godina, a sada je jedan dečak Pavle uspeo da je uhvati, na plaži u Metamorfozisu, čime se njegov otac pohvalio na društvenim mrežama. On je objavio fotografije mališana, koji je "zloglasnu" ribu smestio u kanticu sa vodom, a onda su počeli da se nižu komentari i dele saveti šta uraditi sa ribom - pustiti je nazad u more ili "osvetiti za sve ujede prethodnih godina".

"Ujedi ti nju sad, da vidi kako je", "može li to da se jede", "nahranite mačku"…a bilo je i dosta ozbiljnijih saveta – "vi ste na njenoj teritoriji, vratite je u more", "idite sa tom kanticom do neke plaže i bezbedno je pustite nazad u vodu", a na konstataciju jednog mladića da je reč o otrovnoj vrsti koja napada kupače, stigao je odgovor "pa i zmija se mota negde i ne ujeda ljude dok je neko ne zgazi, dodirne ili tako nešto".

Ova riba ima karakteristično visoko postavljene oči donja vilica izdužena dosta u odnosu na gornju. Meću upadljivim šarama na leđima, na leđnom peraju smeštena je bodlja iz koje, prilikom napada, ispušta otrov koji na ljudsko telo deluje kao neurotoksin.

Žrtve su uglavnom kupači koji je ne primate u vodi, jer se riba krije u plićaku, često i ukopana u pesak, a prilikom ujeda, najpre se javlja jak bol koji mogu pratiti nesvestica, povraćanje, lupanje srca i povišena temperatura. U nekim slučajevima, kako tvrde lekari, ujed izaziva i paralizu noge, ukoliko se stane na ribu.

Does anyone know what fish this is? (found in Greece)
byu/elfYEET inmarinebiology

Iz tog razloga javila se ova "moralna dilema" šta uraditi sa otrovnom ribom koju je dečak iz Srbije ulovio. U razgovoru sa roniocem iz Soluna, Kostom Mitrofanosom, dobili smo jasan savet - ribu bez dodirivanja (najbolje u nekoj kanti sa vodom) što pre vratiti u more.

"U moru postoji toliko 'opasnog' životinjskog sveta, zamislite kada bismo svaku vrstu ubijali? Ne, to je nedopustivo. Ova riba, istina je, prouzrokuje jake bolove kada ujede, bilo je i dramatičnih posledica, ali ona napada jer je kupač nju zgazio (dakle, ugrozio joj bezbednost, u vodi, koja je njen teren). Umesto licitiranja na koje načine se treba rešiti, bolje je poslušati savete kako da se zaštitite, pa recimo u vodu ulazite u zaštitnim sandalama/papučama za vodu. Tada je njen ubod nemoćan", rekao je on za naš portal i ponovio savet - ni ovu niti bilo koju drugu ribu nemojte ubijati. Ako je nađete izvan vode ili potražite spasioce sa plaže, koji će znati kako bezbedno da je vrate u more ili to sami učinite, koristeći dovoljno veliku posudu, napunjenu morskom vodom i bez dodira rukama.

Kako reagovati ako vas riba ujede?

Saveti lekara su jasni, odmah kod lekara koji će dati odgovarajuću terapiju, a to je injekcija koja ublažava bol. Nakon toga u apoteci se uzima odgovarajuća mast i tada je pacijent u potpunosti pokriven terapijom.

Mesto uboda će oteći i to može trajati i nekoliko dana, ali postoji mast koja se maže i sve se brzo vraća na svoje mesto.

Ukoliko se osoba koju je ubola riba ne nalazi u blizini bolnice ili ambulante, mesto uboda treba staviti u vruću vodu ili vruć pesak jer je otrov je termolabilan i bol će nakon nekog vremena prestati, a potom se treba obratiti lekaru za dalje lečenje.

"Ispušta otrov zbog kog se gubi svest"

Iskustva o ujedu ove ribe često dele oni koji su tokom odmora imali bliski susret s njom i saglasni su - bol je jak i nepodnošljiv, ali uz terapiju sve brzo prođe.

"Pre par godina nagazio na nju u Olimpik biču u Grčkoj, mnogo loše iskustvo. Ispustila je veoma snažan otrov koji je doveo do nesvesti. Odmah po ubodu otići kod lekara koji daje injekciju u mesto uboda, odnosno u stopalo", opisao je jedan Srbin svoj susret prošle godine u okviru jedne grupe na Fejsbuku posvećene Grčkoj.

Još gore iskustvo imala je naša državljanka čiji je sin nagazio na dragon ribu u Jadranu.

"Treba se čuvati, to je riba pauk u Hrvatskoj, dragana je zovu u Crnoj Gori. Moj sin sa 15 godina je na Jadranu imao loše iskustvo. Ubola ga dok ju je skidao sa udice, nije znao da je to ta riba... Otok strašan, bol nepodnošljiv, odmah smo morali u hitnu u Makarsku, ali ne ponovilo se nikom. Nikad taj strah neću zaboraviti. Čitala sam da su ribari od nesnosnog bola znali sami sebi prste odsecati, bili su daleko od obale, jer je bol neizdrživ", napisala je ona.

(Mondo.rs)