Slušaj vest

Veliki broj građana Srbije ostavlja svoje letovanje za kraj sezone, odnosno za septembar, kada su gužve na plažama manje, a cene aranžmana po pravilu niže. Letnja sezona je u punom jeku, a oni koji do sada nisu iskoristili godišnji odmor, jure aranžmane za letovanje u septembru, pa čak i u oktobru.

Ukoliko ovih dana zovete turističke agencije, treba se naoružati strpljenjem, jer na liniji možete da čekate i po 20 minuta da dobijete slobodnog agenta.

Aranžmana još uvek ima, ali je sve manje prostora za izbor, pa oni koji sada jure letovanje u narednom mesecu, često moraju da prave kompromise. I turističke agencije u takvim situacijama izlaze u susret koliko je to moguće, pa u dogovoru sa njima uglavnom može da se pronađe odgovarajuće rešenje.

Puno faktora utiče na izbor letovanja, a često je najbitniji onaj finansijski, pa je bitno naglasiti u razgovoru sa agentima koji je cenovni rang u koji možete da se uklopite. Pored novca, bitna je i destinacija gde se letuje, kao i sami uslovi koje nudi smeštaj, blizina plaže, kao i centra samog mesta, opremljenost i slično.

Dakle, oni koji sada traže mesto za letovanje možda prođu skuplje, iako su cene aranžmana u septembru po pravilu niže, zbog velike tražnje i popunjenosti kapaciteta. Međutim, sa druge strane, postoji mogućnost i da uhvate neke „last minute“ ponude i da prođu povoljnije.

Letovanje u Grčkoj od 10 dana početkom i sredinom septembra može se pronaći od 180 pa do 210 evra za dve osobe. Naravno, aranžmani se mogu pronaći i po višim cenama, zavisno od destinacije i vrste smeštaja. Takođe, cena varira i u zavisnosti od toga da li putujete samostalno ili koristite kompletnu uslugu agencije.

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić naglašava da je popunjenost za septembar dosta dobra.

"Razlog je to što su cene na većini destinacija značajno niže od početka septembra", ističe on. U Grčkoj, dodaje, mogu da se nađu izuzetno povoljne ponude.

"Kada govorimo o Grčkoj, cena najma apartmana je niža od 30 pa do 50 odsto u odnosu na jul i avgust, a mesta još ima", objašnjava Seničić.

Za polaske od 10. septembra, on očekuje cene kakve su bile i krajem maja i početkom juna.

"To znači da bi se kretale od oko 120 do 190 evra za 10 dana smeštaja u apartmanima i sa prevozom, što je zaista jako povoljno", smatra Seničić.Međutim, kako podseća, takvi „paketi“ se prave samo za Grčku i delimično za Bugarsku.

BONUS VIDEO:

kurir televizija "GRČKA NAJJEFTINIJA, ALI NEMA SMEŠTAJA ZA MALE PARE" Seničić: Sezona bolja nego prošle godine, a OVO JE OMILJENA DESTINACIJA

 (Danas/MONDO/J.D.)