Društvo

Svako ko zagađuje vazduh moraće DA PLATI! Vlada donela novu uredbu

Izvor mondo.rs Izvor Blic.rs

Zagađenje vazduha u Srbiji postalo je zaista veliki problem. Beograd je nedeljama u vrhu najzagađenijih gradova na svetu, pa je Vlada odlučila da napravi još jedan korak za zdravijoj životnoj sredini.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila Uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, kojom je definisala eko-taksu za pravna i fizička lica od 1.200 do dva miliona dinara, piše "Blic."

To praktično znači da će se ova naknada od 12.decembra plaćati po principu "plati koliko zagađuješ" koji je difinisan Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Možda će vas zanimati

Ujedno je ovim dokumentom konkretizovana i uredba kja je doneta početkom godine. Ta konkretizacija podrazumeva utvrđivanje tri kategorije delatnosti koje zagađuju životnu sredinu, i to one koje imaju veliki negativan uticaj, srednji i mali.

U okviru svake od tri kategorije postoji klasifikacija koja se odnosi na veličinu kompanije. Upravo tom klasifikacijom se omogućava da dve kompanije različite veličine neće platiti istu naknadu. Ona koja je velika izdvojiće za eko-taksu dva miliona dinara, a ona koja se tretira kao mikropravno lice – 20.000 dinara.

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 tvrdi da ovoga nisu izuzeta ni fizička lica.

"Reč je o domaćinstvima koja utičlu na zagađenje životne sredine korišćenjem grejnih uređaja, hemijskih sredstava, proizvoda koji nakon upotrebe postaju otpad. Za njih je predviđena taksa od 1.200 dinara za kalendarsku godinu."

Sastavni deo uredbe je i tabela kojim su definisane delatnosti koje imaju veliki, srednji i mali uticaj na životnu sredinu.

U prvu grupu, između ostalog, spadaju kompanije koje se bave rudarstvom, ali i one koje prerađuju drvo, tekstil…

U drugoj odnosnoj srednjoj su uzgoj stoke, prerada voća I povrća, a u trećoj trgovina na malo i veliko.

Sagovornik lista navodi da je ekološka taksa do sada plaćana po principu ”zagađivač plaća” po dva kriterijuma – kvadratnom metru I bruto ostvarenom prihodu, pa je na lokalu bilo velikih razlika.

Ovom uredbom taksa će se plaćati na osnovu zagađenja koje kompanija prouzrokuje.Ako ga pravi plaća, ako ne onda neće biti izdataka.

Pročitajte...