Društvo

PODSTANARI IZ PAKLA! BEOGRAĐANKA 2 GODINE NE MOŽE DA IH ISELI: Ne plaćaju ni račune, evo kako može da se izbori sa njima

Autor Ivana Vlajković

Jelena Čeza iz Zemuna već dve godine ne može da iseli podstanare iz stana.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Jelena Čeza iz Zemuna u Beogradu već dve godine ima problem sa podstanarima koje bezuspešno pokušava da iseli iz svoje kuće. Obraćala se policiji i slučaj je pred sudom. Za to vreme, kako navodi, gomilaju se neplaćeni računi, ništa se ne rešava, a ona - štrajkuje ispred svog doma.

Predsednik Udruženja stanodavaca Srbije Dragan Cvijetićanin kazao je da je vlasnicima stanova, kuća, nekretnina koje izdaju jako teško da se izbore sa podstanarima koji su loši. Prema njegovim rečima, podstanari su se već navikli na neplaćanje kirije i uništavanje imovine.

"Povodom situacija u kojima stanodavci tuže zakupce jer neće da napuste stan naše udruženje veoma malo može da učini. Ukazujemo da je neophodna promena zakonskih osnova, jer je vlasnik nekretnine često u lošijem položaju nego zakupac stana", navodi Cvijetićanin.

Kako je ispričao, nekada je Zakon o lokalnoj samoupravi predviđao da opštine imaju posebno odeljenje koje se bavi iseljenjem nezakonito useljenih stanara ili onima kojima je istekao pravni osnov da žive u nečijoj nekretnini. Sada, kako kaže, to ne postoji. 

"Nemamo kome da se obratimo u tim situacijama. Lokalna samouprava iseljava bespravno useljene građane ili one kojima je istekao status zakupca jedino ako je vlasništvo te nekretnine opština ili država. Kada je reč o privatnom stanu - ljudi su prepušteni sami sebi", navodi sagovornik. 

Prema njegovim rečima, stanodavci su oguglali na neplaćanje kirije i uništavanje stvari u stanu i dodaje da im je to svakodnevnica. "Ali, jako veliki problem je što stanodavci nemaju pristup svojoj nekretnini. To je veliki i još nerešen problem", dodaje Cvijetićanin.

(MONDO/N1)