• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZA ULAZAK U PROSEČAN STAN VAM TREBA I 1.000 EVRA! Šokantni podaci za podstanare, samo ovako mogu da se ZAŠTITE

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Podstanari uz prvu kiriju uglavnom moraju da plate i depozit.

 Podstanari plaćaju i depozit Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Pored toga što je cena izdavanja stanova u Srbiji dostigla astronomske iznose velikom broju ljudi predstavlja problem i plaćanje prve kirije jer većina stanodavaca traži i depozit. Oni koji, na primer, nađu stan za 400 evra mesečno, treba da računaju da će prvog meseca morati da plate najmanje 800 evra

Međutim, ovaj iznos može da bude i veći i da dostigne iznos od čak 1.000 evra. Većina stanodavaca traži depozit u iznosu visine kirije. Ukoliko je budući stanar stan pronašao preko agencije za nekretnine, troškovi će porasti. "Ukoliko neko u potrazi za stanom angažuje agenciju, platiće agenciji proviziju od 50 procenata od prve kirije. Takođe, ukoliko se neko javi na oglas koji je postavila agencija i iznajmi taj stan, provizija će biti ista. Postoje i agencije koje uzimaju proviziju od 100 odsto, ali tu se uglavnom radi o luksuznijim nekretninama, ali recimo na Zapadu tih 100 odato je standard", objasnio je Uroš Jovanović iz jedne od agencija za nekretnine.

Sagovornik je dodao i da oni koji žele da izdaju svoj stan, a obrate se agenciji da im u tome pomogne, moraju da računaju na to da će da plate proviziju u visini polovine jedne kirije. Agentica za nekretnine Katarina Lazarević, izjavila je da dodatnih troškova, pored ovih navedenih, nema, ali pre samog ulaska stanara u stan, neophodno je da se sačini ugovor, kako bi obe strane bile zaštićene.

"Pre useljenja, potrebno je popisati šta se sve nalazi u stanu i da li električni uređaji rade, kako ne bi stanodavac kasnije mogao da naplati stanaru nešto što već nije radilo“, ističe Lazarević. Kako kaže, sve to treba da se stavi u ugovor, kao i to kolika je visina kirije i koliko dugo se neće menjati. "Obično je to neki period od godinu dana. Takođe, taj ugovor ne treba overavati kod notara jer nema potrebe, važi i bez toga“, zaključila je sagovornica.

(MONDO/Nova.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mazdrpan

Po ovim cenama nekretnina, kontam da je masovni priliv studenata u Beograd gotov. Otprilike će samo oni koji dobiju dom ili oni iz boljih porodica moći da priušte studiranje u Beogradu.

special image