Društvo

ZA OVAJ SMER U BG ŠKOLI SE NIJE PRIJAVIO NIJEDAN UČENIK! Zanat izumire, iako je odmah nakon završetka dobra PLATA

Autor Jana Desovski

Na smer galanterista kože u Beogradu ove godine se nije upisao nijedan učenik.

Izvor: tv/pink/screenshot

U Beogradu uskoro neće imati ko ni da popravi tašnu, ni da je sašije, piše Infostud. Na smer galanterista kože u Beogradu ove godine se nije upisao nijedan kandidat, konkurisala su samo tri učenika, ali su i oni preusmereni na druge profile, jer njihov broj nije bio dovoljan za formiranje odeljenja tašnera u Tehničkoj školi za dizajn kože.

Direktor ove obrazovne ustanove Branislav Mileski rekao je za taj sajt da je ovo već četvrta godina u kojoj ne uspevaju da upišu minimalan broj od 15 đaka da bi nastava na tom smeru mogla da se realizuje, prenosi Kamatica pisanje Bete.

Početna zarada za tašnera u Beogradu je oko 70.000 dinara, a oni koji imaju iskustva mogu da zarade i duplo više. "Zvali su me neki stari majstori i nude i radnju i posao, samo da im pošaljem neko dete, ali ja nemam koga da im preporučim", rekao je Mileski. 

Dodao je da školovanje za tašnera traje tri godine i posle im je potrebno malo prakse, ali vrlo brzo mogu da počnu da rade i samostalno i otvore svoje preduzetničke radnje. Takođe, sve velike fabrike imaju stalno otvorene konkurse, ali ne mogu da popune ta mesta. "Posetili smo i škole, promovisali ovaj zanat, ali opet nema interesovanja", kazao je Mileski.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)