Zaposleni kao automehaničari, frizeri, kuvari, pekari i vozači su sve više traženi jer ih nema dovoljno. Ove profesije će tek biti tražene u budućnosti, a za rad u tim strukama je potrebna srednja stručna škola ili samo odgovarajući kurs, što znači da može i bez fakulteta.

Automehaničari u Srbiji mesečno mogu da zarade i do 200.000 dinara, a slične plate očekuju i pekare. Nešto manje od toga, oko 150.000 dinara u proseku zarađuju frizeri. U Srbiji se vozačima kamiona nude plate do 250.000 dinara, dok kuvari u našoj zemlji zarađuju od 80.000 dinara do čak 350.000, koliko se neretko nudi šefovima kuhinje.

Uprkos visokim zaradama, mali broj građana se za rad u nabrojanim oblastima odlučuje. Mnogi stariji i iskusniji odlaze na rad u inostranstvo, pa u Srbiji te profesije lagano "izumiru“.

Miloš Turinski iz "Infostuda" za portal "Nova S" kaže da se deficit u tim profesijama beleži od 2015. godine. On navodi da se u srednje stručne škole na smerove za pomenute profesije, već godinama prijavljuje malo đaka.

"Već decenijama unazad, veliki broj kvalifikovanih zanatlija iz naše zemlje odlazi u inostranstvo da rade“, priča Turinski.

Kako kaže, mlađe generacije su "digitalne generacije“ pa biraju profesije drugačije od zanatskih. A koliko su mladi upućeni u zarade u tim strukama, upitno je. U odnosu na prosek zarada u Srbiji, koji je oko 85.000 dinara mesečno, radnici u navedenim profesijama svakako zarađuju daleko iznad proseka za našu zemlju.

Tako bi recimo pekar u Srbiji, konkretno burekdžija, mogao da zaradi i do 2.000 evra. Kako priča Turinski, posao pravljena bureka nije jednostavan a u Srbiji je među traženijima.

"U našem društvu vlada mišljenje da su nabrojani poslovi manje vredni. Dakle, moramo da se trudimo da mlade edukujemo, da ih uputimo da su to stabilni, sigurni poslovi, sa sigurnim i visokim primanjima“, ocenjuje Turinski.

Kaže da to mišljenje ne vlada samo među mlađim generacijama, već i starijim. Stoga, Turinski smatra da treba i roditelje edukovati o poslovima koje je naveo i solidnim zaradama koje se u njima nude. Plate za te profesije u inostranstvu idu neretko i do četiri puta više nego u našoj zemlji.

Za kuvare je odlazak u inostranstvo posebno pogodan, jer za jednu sezonu u inostranstvu mogu zaraditi gotovo celu godišnju platu u Srbiji. Zbog toga, Turinski smatra da je jedini način da se mladi odlučuju za poslove u kojima je veliki deficit radnika – edukacija o tome da nije reč o poslovima koji su manje vredni od, recimo, kancelarijskih poslova.

BONUS VIDEO:

"DECA UČE ZANIMANJA KOJA NE POSTOJE!" Kurir TV

(MONDO/Nova S)