Rusi su prvi osvojili nebo, ali su Amerikanci prvi kročili na tlo koje nije zemaljsko. Američki svemirski program 60-ih godina rezultirao je sletanjem Apola 11 na Mesec, a ovom događaju je kumovao i Josip Broz Tito koji im je prodao svemirski program koji je najverovatnije bio neispravan.

Jugoslovenski predsednik Tito, početkom 60-ih godina prodao je Amerikancima svemirski program za 3 milijarde dolara, što bi danas vredelo oko 50 milijardi dolara.

Naime, postoji nezvanična priča, koju su više puta demantovali iz NASA, da su za jugoslovenski svemirski program Amerikanci saznali 1960. godine. Navodno su ovaj program kupili od Tita 1961. godine. Nakon ove transakcije, Jugoslavija je doživela ekonomski procvat, a Tito je postao jedan od najugednijih lidera sveta. Zatim su Amerikanci 1969. godine sleteli na Mesec. Ovaj sled događaja je naočigled logičan i potvrđuje da su Amrikanci uz pomoć jugoslovenskog svemirskog programa osvojili Mesec. Dogovor je naizgled bio povoljan za obe strane.

Međutim, postoji i druga verzija, po kojoj je program koji je Tito prodao Amerikancima bio neispravan. Tito je po ovoj priči napravio jednu od najvećih prevara u istoriji čovečanstva.

Prema prvoj verziji, Jugoslavija je navodno razvijala svemirski program u objektu pod imenom "505", podzemnom aerodromu Željava kod Bihaća u današnjoj Bosni i Hercegovini. Podzemni aerodrom Željava je sve do 1992. godine bila najmoćnija vojna baza u Jugoslaviji. Objekat je projektovan još 1957. godine pod šifrom "505", a prema nekim procenama koštao je oko 4 milijarde dolara. Ovako veliki iznos morao je biti opravdan.

Tito je u martu 1961. godine prodao svemirski program Amerikancima, a njihov tadašnji predsednik Džon Kenedi je dva meseca kasnije najavio sletanja na zemljin mesec.

Bil Beri, istoričar NASA, nekoliko puta je demantovao da je ova priča istinita, ali je rekao to da je kojim slučajem ova priča tačna, da su Amerikanci kupili svemirski program od Jugoslovena, oni to nikad ne bi priznali, jer kompletan svemirski program mora da bude proizveden i projektovan samo u SAD.

Prema drugoj verziji, u kojoj je Tito prodao neispravan svemirski program, on je nakon Drugog svetskog rata razvijao ovaj program, ali je imao par neuspešnih lansiranja raketa. Zanimljivo je to da je u jednoj od lansiranih raketa bilo prase, što je pandan ruskoj Lajki. Ova je raketa završila u Jadranskom moru u italijanskim vodama.

U to vreme, 12. aprila 1961. godine Rusi su već poslali Jurija Gararina u svemir, što je Amerikance primoralo da nađu neko rešenje i oni su preuzeli jugoslovensku tehnologiju.

Međutim, taj rizik im se nije isplatio jer je program bio neispravan, tražili su nazad novac, ali ga od Tita naravno nisu dobili.

Ostaje pitanje  - da li su se Amrikanci "odužili" Jugoslaviji tako što su učestvovali u njenom totalnom raspadu?

(MONDO/YTGledajOvo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.