• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAFA KOŠTA SAMO EVRO, A APARTMAN 20! Hrvati više ne idu na svoje more već u ovaj grad: "Na dva sata vožnje, sve ih više"

Autor Ivana Vlajković

U Banjaluci su cene smeštaja i hrane veoma niske, naglašavaju hrvatski mediji.

 Cene smeštaja i hrane u Banja Luci 2023 Izvor: Youtube/Djuro Fast

Novouređen stan, besplatno otkazivanje, blizina gradskih atrakcija - samo 21 evro po noći za dve osobe. Ili hotel sa 4 zvezdice, u centru grada, sa odličnim doručkom, za samo 50 evra po noći, takođe za dve osobe. Hrvatima je Banjaluka sve privlačnija zbog izuzetno niskih cena i brzine dolaska jer na lokaciju stižu za najviše dva sata kolima.

Hrvatski posetioci čine preko 10 odsto ukupnog broja stranih posetilaca. Prema podacima koji su dobijeni od Turističke zajednice Banjaluka, prošle godine Banjaluku je posetilo 5.700 Hrvata i ostvarilo 8.602 noćenja, a ispred njih su po turističkom prometu Srbi i Slovenci, koji čine 31 i 19 odsto ukupnog turističkog prometa.

Treba imati u vidu da je zvanična statistika nepotpuna, odnosi se isključivo na turistički promet koji se odvija u hotelima, motelima i pansionima, dok su apartmani, sobe i kuće za odmor van zvanične statistike, pa bi konačne brojke bile veće. "Pored toga što je, prema statistici, popunjenost kapaciteta veoma mala – svega 18 odsto, što je nemoguće i ukazuje na neprijavljivanje gostiju, imamo skoro 50 odsto registrovanih kapaciteta u stanovima koji nisu u sastavu kalkulacija.Takođe, pretpostavlja se da smeštaj u apartmanima uglavnom koriste pojedinci i manje grupe“, navode iz Turističke zajednice.

Kako god bilo, samo u prvih pet meseci ove godine Banjaluka je zabeležila rast turističkog prometa za čak 34 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a zadovoljni su što su vrednosti pre pandemije dostigli mnogo ranije od svetskog turističkog prometa.

Doduše, radi se o igri malih brojeva – Banjaluka trenutno ima 2.250 kreveta u hotelima i uopšte organizovanom smeštaju, dok se broj ležajeva u kućama i apartmanima procenjuje na još hiljadu, ali čini se da je destinacija sve više zanimljiva, između ostalog, i zbog izuzetno niskih cena, pogotovo ako se uporede sa divljim iznosima koje naplaćuju ugostitelji u Hrvatskoj.

Doručak, u zavisnosti od mesta i vrste, košta od 3 do 4,5 evra, testenina oko 6,50 evra, sladoledni kup oko 2,50 evra, a dobra kafa sa mlekom košta nešto više od evra. Cene pica se kreću od šest evra naviše, kao i burgera. Prema iskustvima Hrvata koji su na društvenim mrežama opisali svoj boravak u Banjaluci, do sada se tamo zadržavaju kratko – zvanična statistika pokazuje da je prosečan boravak oko dan i po, što je obično dovoljno da se poseti većina od znamenitosti mesta.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:23
Maturantkinja Banja Luka
Izvor: Tiktok/nezovem
Izvor: Tiktok/nezovem

(MONDO/Jutarnji.hr)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Da

Bila je njihova 2 sv ratu.Sad su dobrodošli kao touristi.

Hitman

Beže iz Mordora u okolinu

Znam ali

Ipak je Banjaluka najpoznatija po ćevapima ali ako je nekom bagatelno dati 600 € za apartman za mesec dana nemam ništa protiv

special image