Zašto je letnja sezona u Hrvatskoj podbacila? Halapljivi sa cenama, a stranci više nemaju duboke džepove

Hrvatska turistička sezona ove godine broji dramatično manje turista nego što je to slučaj bio prethodne godine.

Mondo/Mihaela Šljukić Bandović

Hrvatsko primorje posetilo je u julu 144.879 turista manje nego prošle godine, prema podacima Hrvatske turističke zajednice. Što se tiče noćenja, beleži se 117.941 noćenje manje. Manje je dolazaka u svim županijama osim u Dubrovačko-neretvanskoj.

Kad je reč o noćenjima, u plusu su Istra, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija. Međutim sve više kuća namenjene boravku turista u Hrvatskoj ostaje prazno.

Anketa
Glasalo je 3614 korisnika

Šta je uzrok takvog pada? Razlozi su višestruki, ali može se izdvojiti nekoliko faktora koji su doveli do toga.

Ekonomski pad u Nemačkoj

macherstudio/Shutterstock 

Na Jadranu je manje gostiju i zato što ima manje turista iz Nemačke zbog tamošnjeg privrednog pada. U julu ove godine došlo je 635.370 nemačkih turista, a lani je ta brojka iznosila 688.776. To je 53.406 gostiju manje ovog jula. U segmentu noćenja ove godine beleži se njih 4.850.454, dok je lani ostvareno 5.084.117 noćenja.

Spomenimo i da je jun, barem što se tiče nemačkih turista, zabeležio značajan pad. Prema Državnom zavodu za statistiku, turisti iz Nemačke ostvarili su 19.4 posto manje dolazaka i čak 32.1 posto manje noćenja nego u jun 2023. godine.

Dolasci na Jadranu - snažan rast cena

Kriza na nemačkom tržištu tek je jedan argument koji može dati odgovor na pitanje zbog čega je došlo skoro 145.000 turista manje samo u julu. U svim raspravama o padu broja turista u jeku sezone spominje se drastičan rast cena.

"Ljudi pišu da to nije čudno jer pašticada košta 30 evra,gazirano piće 5 evra, kugla sladoleda 3.50 evra, pivo 7 evra..."

O poskupljenju govore i službeni ekonomski podaci. Potrošačke cene u Hrvatskoj bile su u julu 2.2 posto veće u odnosu na isti mesec prošle godine, dok su cene restorana i hotela na godišnjem nivou porasle za 9.5 posto.

Snažan rast cena

Index je istražio koliko košta letovanje od sedam dana, odnosno šest noćenja, za četveročlanu porodicu. U Rovinju bi takva porodica na smeštaj u hotelu, jedan obrok dnevno u restoranu i kuglu sladoleda potrošila 3.797 evra. Jeftinije će proći u apartmanu s iznosom od oko 1.500 evra.

Ostale mediteranske destinacije su se prilagodile

U konkurentskim zemljama se definitivno više vodi računa o aktualnom trenutku, prate stanja na bazi tromjesečja, vode se razne analize. Jednostavno se tržište drugačije osluškuje. Tako je u konkurentskim zemljama došlo do korekcije cena. Kod Hrvatske te reakcije nema.

Španija je reagovala dobro, videli smo povoljne rezultate koje imaju. Vidimo da je Grčka sa cenama reagovala, tu je i Albanija sa cenama, koja godinama vodi uspešnu kampanju upravo na osnovi povoljnih cena, pišu tamošnji mediji.

BONUS VIDEO: Da li znate značenje hrvatskih reči

This browser does not support the video element.

Da li znate značenje hrvatskih reči   MONDO

(Mondo/Index/Miloš Škrbić)