• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Propalo pola roda maline i kupine, bez obeštećenja

Izvor MONDO/Agencije

Rod malina i kupina u Srbiji biće manji od 30 do 50 odsto zbog mrazeva i hladnog vremena u aprilu, ali država nema mogućnost da obeštetiti proizvođače, rekao je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine.

 Maline i kupine propale zbog mraza, država neće dati obeštećenje Izvor: MONDO, Petar Stojanović
Izvor: MONDO, Petar Stojanović

"Proizvođači tog voća znaju da ne mogu da očekuju nadoknadu štete od države i svesni su rizika kada ne osiguraju proizvodnju. Država ne može da kompenzuje svaku štetu zato što se posluje u uslovima tržišne ekonomije", rekao je Nedimović u intervuju agenciji Beta.

On je podsetio da država proizvođače voća pomaže na dva načina - obezbeđuje protivgradnu zaštitu i pomaže u osiguranju roda u iznosu od 40 odsto vrednosti premije osiguranja koja obuhvata i rizik od mraza, snega, groma i oluje, a pojedina društva osiguravaju i stabla.

Malinari se hvataju za glavu (VIDEO)



"U Srbiji je osigurano samo 10,5 odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta, što je katastrofalno malo i u najkraćem roku moramo podići taj nivo na bar 30 odsto", rekao je Nedimović.

Dodao je da je "čuo od nekoliko proizvođača iz Arilja da su se naučili pameti, kockajući se sa vremenskim neprilikama".

Stradala šljiva: Neće biti ni za džem!

"Privrednik iz Kosjerića je osigurao dve tone malina i tri tone kupina i premija osiguranja je bila 315.000 dinara. Ako se oduzme pomoć države, njega je to koštalo od pet do sedam dinara po kilogramu maline. Računajući da je prosečna cena maline 170 dinara trošak osiguranja u ceni je samo oko pet odsto", rekao je Nedimović.

s
Izvor: YouTube



Na pitanje da li Srbija ima spremnu robu za kinesko tržište koje će postati dostupno posle potpisivanja Memoranduma o davanju garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda, Nedimović je odgovorio kontrapitanjem, da li je Srbija imala jabuka za izvoz kada je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

"Sporazum je pravni okvir koji omogućava da se biznis razvija i ima sigurno tržište. Kada je to obezbeđeno država može da ubrizga finansijska sredstva u stočarstvo ili nešto drugo", rekao je Nedimović.

Kazao je da jagnjeće meso može odmah u maju da se izvozi jer su Kinezi spremni da daju dozvole, a od naših privrednika zavisi da li će sklopiti poslovne aražmane za izvoz.

Suva šljiva će, prema njegovim rečima, takođe uskoro moći da se izvozi kao i goveđe meso, a radi se na obezbeđenju uslova za plasman svinjskog mesa i mleka.

"Za izvoz u Kinu nema kvota, nebo je granica", rekao je ministar.

Odobreno: Izvoz jagnjetine i govedine u Kinu


On je istakao da Srbija vidi šansu i u razvoju organske hrane i da će sledeće godine u budžetu za poljoprivredu biti izdvojena sredstva za pomoć proizvođačima za poslovanje u prve tri godine koje su najkritičnije i kada se sa konvencionalne prelazi na organsku proizvodnju i troškovi su najveći.

"Za organsku proizvodnju dolaze bolji dani. Ove godine je u budžetu za biljnu organsku proizvodnju izdvojeno 88 miliona, a za stočarsku 55 miliona dinara, a subvencije za tu proizvodnju su veće za 40 odsto. Organska hrana se u ovom trenutku proizvodi na 16.900 hektara i ona je naročito pogodna za devastirana područja" rekao je ministar.

--------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Komentari 40

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nedimovic

Kako lupeta ovaj ministar, pa to je strasno! Osiguras rod na 1000 kg, sto znaci ako si osiguran i ako se desi nesto, tek na 1000kg obrane maline moze da ti se isplati premija. Problem je kad ti maline izlomi sneg i oluja, neces sigurno doci do tih 1000kg. Tako, u principu, osta ti bez sume koju si uplatio za osiguranje i ulozenog novca u maline. Drzava ne moze da pomogne, jer se trzisno posluje, a kad su u pitanju Srbija Voz, Srbija Kargo i neka javna preduzeca, onda nema trzisnog poslovanja???

Nemanja

I dalje sam u soku koliko ljudi mrze druge koji rade. Sve koji misle da sa hektara uzmes 20.000€ pozivam da probaju da rade u poljoprivredi. Uzasan posao. A tek prica da tu ima "40ak dana rada".... Za ne poverovati.

Милан

@Nemanja Немања, далеко од тога да некога мрзим (нарочито из тог разлога) - дајем само чињенице којима располажем из три извора, а овај податак сам изнео од узгајивача из околине Љубовије код којег сам прошле године био у берби малина недељу дана (радили смо 10-так дана), нас тројица другара (два његова рођака) и чланови његове породице (четири члана) смо за тих 10 дана обрали скоро цео малињак са нешто више од 1,2 хектара. С обзиром да смо добри пријатељи, радили смо за џабе (ја више из зезања јер сам био први пут у берби) при чему смо сви дошли са породицама (па су и они помало узели учешћа - неки су искуснији а некима је било први пут - неких 10-12 озбиљних берача). Дакле, радили смо бесплатно (имали смо смештај и храну) с тим што нам је пријатељ спаковао сваком по три гајбе малина. После 15 дана смо се чули и рекао ми је да је продао цео род и да му је остало око 20.000 евра чисте зараде. Ако ме је слагао, онда лажем и ја. Значи говорим о већ формираном малињаку и људима који се тиме баве више од 10 година. Немам појма колико би коштало сада почети тај посао испочетка - од куповине земљишта, култивисања, засада...говорим о људима који се тиме баве више од 10 година. Ја да радим у пољопривреди не могу јер нити сам наследио земљу, нити било шта знам о томе, а и глупо ми је да са два завршена факултета и вишом школом (хотелијерство, туризам, право) радим у пољопривреди (осим у виду хобија) - радим посао који волим и то ми је за сада довољно. Овим завршавам даљу дискусију на ову тему - то су моја искуства од прошле године и неко мишљење на томе засновано.

special image