• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako nas banke sve "deru"

Izvor MONDO/Tanjug

Banke su sve kreativnije u smišljanju načina na koji od građana zarađuju novac i praktično ne naplaćuju samo ono što im je zakonom zabranjeno, pišu "Večernje novosti" u broju od petka.

 Banke - na koje sve načine uzimaju novac Izvor: Petar Stojanović, MONDO
Ilustracija
Izvor: Petar Stojanović, MONDO


Na sve drugo zaračunavaju procenat - od uobičajenih nakanda za obradu kreditnih zahteva, pa do 'ugrađivanja' i u čekove kojima građani kupuju na odloženo.

Pojedine bakne naplaćuju i celih 10 odsto naknade - to bi značilo da na pozajmljenih 1.000 evra klijent banci u startu ostavi celih sto evra.

Ovoliki procenat je, kako se navodi u tekstu, trenutno ekstreman primer, jer se u tarifama srpskih banaka "trošak obrade kredita" uglavnom naplaćuje po dva, tri, maksimum pet odsto.

"I to je protivzakonito jer Zakon o obligacionim odnosima navodi da isključivo kamata može da bude naplaćena kao trošak kredita", ukazuje Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Efektiva".

Takođe, svega nekoliko banaka ne naplaćuje "upit stanja" na sopstvenom bankomatu.

Ali, preovladavaju one koje traže da im platite da bi vam "preko" bankomata rekle koliko novca imate na računu. Ove tarife idu od 15, 20 dinara na "sopstvenom" bankomatu pa do 35 ako "tuđi" bankomat pitate koliko novca još imate.

Na šalteru je , za sada, upit stanja besplatan, ali ako želite da promet po računu dobijete napismeno ovo parče papira će vas koštati i do 350 dinara.

Čekovi su posebna priča. Sve banke naplaćuju "izdavanje čekovnih blanketa" uglavnom od 10 do 30 dinara.
Ali, ima i jedna koja je samo da zaračunava "ležarinu " na čekove - po 30 dinara za svaki mesec koliko ček stoji nenaplaćen - nego kad ček konačno stigne na naplatu sa računa klijenta u to ime "skine" još 100 dinara, navodi list.

Ako se kasni sa ratom ili uleti u nedozvoljeni minus za to se neće naplatiti samo zatezna kamata već i troškovi opomene - od 200 do 400 dinara.

Pojedine banke se se dosetile i da uvedu proviziju i na ukrupnjavanje sitnog novca u visini od pet odsto od iznosa.
--------------

Inače, do sada je doneto nekoliko presuda u korist klijenata i to one koje se tiču nezakonite naplate obrade kredita.

Presuda protiv banke: NE MOŽE PROVIZIJA

Pročitajte još:

Banke nezakonito drale i na osiguranju kredita

Još sedmoro građana pobedilo banke na sudu

Komentari 20

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dokon

Bio jednom jedan ja, taj jedan ja je otišao u banku da ukrupni novac iz onih piksi, ćoškova, lezajeva... U banci je , neljubazna šalteruša rekla kako je naknada 5% da mi ukrupne novac. Posto sam isao iz dosade, a ne zato sto mi je trebalo, odustao sam od ukrupnjavanja. vratio sam se kuci, pokupio racune za telefon i kablovsku( velika je piksla bila), dosao do banke i cekao red kod one fine tete. Odusevila se kad me je videla, placanje dva racuna je trajalo 20 minuta. Ljubazno se zahvalih i izadjoh. Naravoucenije: Nemoj naplacivati proviziju za novac koji je vredan isto koliko i papirni jer ce ti doci neko kao ja, pa ce te mnogo vise kostati to sto ce ti radnik brojiti novac nego sto bi ikada mogao da zaradis od tih 5%. I jos jedna stvar, trenutno imam 6000 u sitnim apoenima, cekam da zakucam 10000 pa da platim ratu kredita u istoj banci.

Predrag

Da su bar nase banke, a ne strane. Drzava je najveci krivac sto se narod zaduzuje, i otuda ovolike banke.

Milos

Banke apsolutno nisu krive - iskljucivi krivac je drzava koja to dozvoljava ne donosenjem novih, odnosno ne primenjivanjem postojecih zakona kojima bi stitila sopstveni narod od pljacke...

special image