• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Duing biznis lista: Srbija malo posrnula

Izvor MONDO/Tanjug

Srbija se ove godine, među 190 zemalja sveta, nalazi na 48. mestu po lakoći poslovanja u odnosu na 43. mesto u prošlogodišnjem izveštaju, iako joj je povećan ukupan broj bodova po lakoći poslovanja. Hrvatska pala još više.

To se navodi u danas objavljenom izveštaju Svetske banke "Doing Busineš 2019: Trening za reformu".

Glavni razlog ovog pada u rangiranju je brži napredak koji su druge zemlje ostvarile po pitanju regulisanja svog poslovnog okruženja, saopšteno je iz Svetske banke.

Hrtvatska još gora

Hrvatska je u najnovijem godišnjem izveštaju zauzela 58. mesto, što predstavlja pad za sedam mesta u odnosu na prošlogodišnji plasman, a Crna Gora je na 50. mestu. Hrvatska je na najnovijoj lestvici SB o regulativi poslovanja među 190 zemalja zauzela 58. mesto, s pripadajućih 71,40 DTF bodova, od maksimalnih 100, pokazuje danas objavljeno izvješće 'Doing Busineš 2019.: Training for Reform'. U prošlogodišnjem izveštaju Hrvatska je bila na 51. mestu.

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije ispred Srbije se na "Duing biznis" listi nalaze Makedonija (10. mesto) i Slovenija (40), dok su iza nas Crna Gora (50), Hrvatska (58) i Bosna i Hercegovini (89).

"Reforme koje sprovodi vlada, u partnerstvu sa poslovnim udruženjima, donose korist svima - od preduzetnika, malih i srednjih preduzeća pa do velikih domaćih i stranih investitora, omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i stimulišu dalji rast privrede", kaže Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Kako dodaje, Srbija je ove godine slabije rangirana, što se može objasniti bržim napredovanjem drugih zemalja, navodi se u saopštenju Kancelarije Svetske banke.

"Dok Srbija pravi pomake, druge zemlje, naravno, ne čekaju u mestu", napominje on.

Tomas Lubek, regionalni menadžer IFC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu, kaže da je Srbija sprovela jednu bitnu reformu koja je olakšala dobijanje građevinskih dozvola.

Lubek je naveo i da je ukupan broj bodova Srbije po lakoći poslovanja povećan sa 73,32 iz prošlogodišnjeg izveštaja Duing Biznis na 73,49 u ovogodišnjem izveštaju.

Brnabić: Dogodine među prvih 30 na Duing listi

Kako naglašava, to znači da je u protekloj godini Srbija u apsolutnom smislu unapredila propise u oblasti poslovanja prema onim pokazateljima koji se mere u Duing Biznis izveštaju - i da zemlja smanjuje razliku u odnosu na primere najbolje prakse regulisanja poslovnog okruženja u svetu.

Na novoj rang listi, Srbija je napredovala u odnosu na prošlu godinu u oblasti registrovanja imovine gde se popela na 55. mesto sa ranijeg 57. i u kategoriji plaćanja poreza gde je ostvaren pomak na 79. sa 82. mesta.

Potpredsednica Mihajlović: Moramo bolje

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je povodom pada Srbije na 48. mesto liste danas izjavila da je Srbija i dalje najbolja među zemljama regiona, osim Makedonije. "Ali možemo više i bolje i moramo da budemo brži i efikasniji", rekla je Zorana Mihajlović na konferenciji "Digitalna transformacija i jačanje konkurentnosti" i dodala da je cilj da Srbija sledeće godine bude među 30 najboljih na listi lakoće poslovanja.

U oblasti otpočinjanja biznisa smo sada na 40. mestu (ranije 32), po dobijanju građevinskih dozvola na 11. poziciji (ranije 10), po dobijanju priključka za struju na 104. mestu (96), po lakoći dobijanja kredita na 60. mestu (55), po zaštiti manjinskih akcionara na 83. mestu (76).

Po pokazatelju prekogranične trgovine smo se zadržali na 23. poziciji, kod izvršenja ugovora smo se spustili na 65. mesto (60), a kod rešavanja stečajeva sada zauzimamo 49. mesto (48).

Ekonomije u regionu Evrope i Centralne Azije su, kako se ocenjuje u izveštaju, ubrzale dinamiku reformi u cilju unapređenja lakoće poslovanja za domaća mala i srednja preduzeća.

Ukupno 54 poslovne reforme su sprovedene u regionu tokom protekle godine, u odnosu na 43 reforme prethodne godine, a skoro svih 23 ekonomije regiona sprovele su reforme koje pomažu otvaranju radnih mesta i podstiču privatno preduzetništvo.

Ovom regionu pripadaju dve od 10 najbolje rangiranih ekonomija u ovoj godini, pri čemu se Gruzija popela na 6. mesto, a Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija popravila plasman za jedno mesto i zauzela 10. mesto.

Regionu pripadaju i dve države koje spadaju među one koje su ove godine ostvarile najveće pomake, Azerbejdžan i Turska.

Prvo mesto na Duing biznis listi 2019 zadržao je Novi Zeland, na drugoim mestu je Singapur, a na trećem Danska.

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

TNG 84,90

Посрнули смо ми у много чему.

Luka.21

A cekaj, na koju foru makedonija 10 mesto a slovenija 40... ?? Ne valja vam to nesto...

Wx

Sta me briga za Hrvatsku i ostale,zar to opravdava nas pad.

special image