• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obrenovac: Niče postrojenje za odsumporavanje

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U Termoelektrani "Nikola Tesla A" (TENT) u Obrenovcu danas je počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, vredan više od 167 miliona evra, koji će smanjiti ispuštanje sumpor-dioksida za devet puta.

 Obrenovac Termoelektrana Nikola Tesla odsumporavanje dimnih gasova Izvor: MONDO Sivački Goran
Izvor: MONDO Sivački Goran

Emisija ispuštanja sumpor-dioksida ce biti devet puta manja i iznosice 7.800 tona. Do sada je prosecna emisija SO2 iznosila oko 74.000 tona godišnje.

Postavljanju kamena temeljaca tog postrojenja prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antic, ambasador Japana u Srbiji Ðunici Marujama, v.d. direktor JP "EPS" Milorad Grcic...

Ministar Antic izjavio je da je ovo znacajan dan za buducnost Elektroprivrede Srbije, kao i Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu, koja sa svojih 1.750 megavata, bez sumnje predstavlja stub energetskog sistema zemlje.

"Zato posebnu pažnju pružamo održavanju veka te elektrane koja je izgradena još sedamdesetih godina i koja danas mora da se prilagodava standardima EU, posebno u oblasti životne sredine", rekao je Antic novinarima.

Kaže da su u tom cilju u TENT-u uradena tri kljucna segmenta koja su važna za zaštitu životne sredine.

Prvi u nizu je, dodaje Antic, smanjenje zagadenja praškastih materija, koje je rešeno izgradnjom elektrofiltera na svim blokovima TENT-a.

Drugi segment je smanjenje azotnih oksida, koje je sprovedeno na blokovima A3 i A5, a do kraja meseca bice sprovedeno i na bloku A4.

"Najveci segment je odsumporavanje dimnih gasova, cija izgradnja krece danas i to zahvaljujuci Vladi Japana i JICA, koji su nam dali povoljan zajam", rekao je Antic.

OVOLIKO PRLJAMO: Za sat vremena 100 džakova dubreta!

Prema njegovim recima, vrednost projekta je 167 miliona evra, rok otplate kredita je 15 godina, grejs period pet godina, a fiksna kamatna stopa 0,6 odsto godišnje.

Kaže da ce nakon izgradnje postrojenja emisija ispuštanja sumpor-dioksida biti devet puta manja i iznosice 7.800 tona i ukazuje da je do sada prosecna emisija SO2 iznosila oko 74.000 tona godišnje.

"Nakon nizgradnje uklopicemo se u zahteve EU, po kojima je standard koncentracije SO2 u dimnom gasu manji od 200 miligrama po metru kubnom", naveo je ministar.

Najavljuje da ce država nastaviti sa modernizacijom objekata Elektroprivrede Srbije, ali i ulagati u zaštitu životne sredine, u koju je do sada uloženo 300 miliona evra.

Kad udemo u EU - bice nam dostupno mnogo više novca

Izrazio je zadovoljstvo što ce firma "Micubiši Hitachi pauer sistem", koja ce predvoditi radove na izgradnji postrojenja, doneti novu tehnologiju u našu zemlju i što ce pružiti primer i domacim kompanijama kako da ubuduce realizuju takve projekte.

Prema njegovim recima, 60 odsto domacih kompanija ucestvovace u izgradnji postrojenja za odsumporavanje.

Izvor: MONDO/Strahinja Stojanović - ilustracija

Direktor EPS-a Grcic rekao je da ce se sistem za odsumporavanje dimnih gasova graditi za cetiri bloka TENT-a A - A3, A4, A5 i A6, snage po 350 megavata.

Prema njegovim recima rok realizacije projekta je 3,5 godine, a to postrojenje kako kaže omogucice nastavak rada elektrane za najmanje 20 godina.

"Zahvaljujuci Vladi Srbije ovaj projekat koji je bio u riziku da propadne, oživeli smo ga i danas zapocinjemo njegovu realizaciju", rekao je Grcic.

Najavio je da ce ove godine poceti obnova u TENT-u blokova A1 i A2, koji su najstariji i cija ce revitalizacija trajati nekoliko godina.

Rok za izgradnju postrojenja je 42 meseca, posle kojeg sledi garantni period i probni rad postrojenja od 12 meseci.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma vlada Srbije i Japana, na osnovu kojeg je 2011. godine potpisan sporazum o zajmu za njegovo finansiranje izmedu JP "EPS" i JICA.

Ugovor o izgradnji postrojenja izmedu EPS-a i konzorcijuma firmi koji predvodi kompanija MHPS potpisan je 8. septembra 2017. godine.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dusan

Lose resenje .Sta sa gipsom? Trebalo je praviti ammonium sulphate , to je vrsta Djubriva I sirovina za druge vrste djubriva. Azotara Pancevo bi mogla praviti Ammonijak ! Kina je najveci proizvodjac AS -a, bas zbog pametnog iskoriscenja SO2.

special image