• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trgovina na internetu pod lupom Poreske

Izvor Tanjug

Poreska policija je za tri meseca ove godine otkrila preko tri milijarde dinara utajenih od poreza, što je za pet odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Poreske uprave.

 Poreska uprava - Internet trgovina, fantomske firme i utaja poreza Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Ilustracija
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Pod lupom je elektronska, odnosno internet trgovina, a otkrivene su i 22 takozvane "peračke" ili "fantomske" firme, koje se osnivaju samo radi izbegavanja plaćanja poreza.

Poreska policija je prošle nedelje pronašla više lokacija sa skupocenom robom koja se prodavala isključivo preko Interneta. Ivan Ivanović iz poreske policije za RTS kaže da je tokom pretresa na šest lokacija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu "pronađena i zaplenjena velika kolicina robe namenjene prometu, za koje vlasnici nisu posedovali dokaze o poreklu, a ukupna vrednost robe je preko 250.000 evra".

Onlajn prevara, šteta 18 miliona €, a nema Srba

U Srbiji je registrovano oko 400 elektronskih trgovaca, a procenjuje se da ih je s nelegalnim - bar tri puta više, pa se smatra da je neophodan registar takvih trgovaca jer je ključ te trgovine poverenje.

Zbog robe čije se poreklo ne zna, nelegalanog prometa akciznih proizvoda i ostalih prestupa, Poreska policija je u prvom tromesečju podnela 334 krivične prijave a 70 ljudi je uhapšeno, navodi RTS.

Nedavno je Poreska uprava sa dve krivične prijave obuhvatila sedam lica iz Novog Sada i Niša koja će odgovarati za pranje novca i utaju više od 140 miliona dinara poreza. a među njima je i Novosađanin koji se bavio uvozom polovnih automobila.

Drastično manje sive ekonomije?

Ivan Ivanović iz Poreske uprave je objasnio da je deo prihoda od prodaje putničkih automobila prebacivan na račune u Slovačkoj, pomoću lažnih računa, "a zatim je ta sredstva prebacivao na račune fizičkih lica u Srbiji, sa kojih je novac po ovlašćenju podizao i prisvajao".

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DžoMa

Kako poreska ne skokne malo do crkve da proveri njihovo poslovanje? 🤔

special image