Standard end pur Potvrdjen kreditni rejting Srbije

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomija

Rejting Srbije ostao isti - dva skoka do investicionog

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

Rejting agencija Standard end pur (Standard & Poor's) nije povećala kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti, ali naglašava da ovdašnja ekonomija ima dobar potencijala za napredak.

novac, dinar, dinari, 20 dinara, pare novčanice, valuta, domaća valuta Izvor: Mondo/Mario Milojević

Rejting ostaje na nivou BB, znači treba da preskočimo još dve stepenice da bi konačno stigli u grupu "inveticionih hartija", ali sadašnji rejting dobio je "pozitivne izglede za dalje poboljšanje".

Još "malo" pa u prvih deset

S&P ima skalu od 17 stepenica kreditnog rejtinga, gde je najviši AAA a najgori D. Prvih deset (od AAA, preko AA+... do BBB i BBB-) predstavljaju tzv. investicioni nivo hartija od vrednosti. Zaključno sa BBB- oni zadovoljavau kriterijum da "dužnik ima kapacitet da ispuni svoje obaveze". Ispod toga dolaze neizvesticioni, tj. špekulativni papiri koji idu od BB+ i "našeg" BB (koji smo "povratili" 2017. godine nakon gubitka u 2012), preko CCC... R, SD,sve do poslednjeg D, posle koga se ispada sa skale - ND (non-rated). Svi ti papiri za koje ozbiljni investitori ne mogu investirati (čak imaju svoje interne zabrane) u berzanskom žargonu zovu se "smeće" (engleski "junk bonds").

Narodna banka Srbije (NBS) navodi obrazloženje S&P da pozitivni izgledi za povećanje kreditnog rejtinga Srbije odražavaju očekivanje nastavka snažnog privrednog rasta i u narednom periodu, odgovorno vođenje fiskalne politike i posvećenost Vlade Srbije nastavku reformi podržanih aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao i zbog kredibiliteta monetarne politike NBS i očuvane cenovne i finansijske stabilnost.

Kao i u decembru 2018, kada je doneta odluka o popravljanju izgleda za povećanje kreditnog rejtinga, ova Agencija posebno ističe operativnu nezavisnost centralne banke, da će inflacija ostati u granicama cilja (3 odsto, plus minus 1,5 procentnih poena), kao i očuvanu relativnu stabilnost deviznog kursa.

Ocenjujući kretanja u bankarskom sektoru, Standard end Pur naglašava rezultate ostvarene na planu održivog smanjenja problematičnih kredita sa 23 odsto na 5,5 odsto u martu ove godine, kao rezultat regulatornih aktivnosti Narodne banke Srbije i Vlade Srbije.

Agencija ocenjuje i da su izgledi za rast bruto domaćeg proizvoda stabilni, i pored nepovoljnog uticaja usporavanja rasta zone evra u kratkom roku, i očekuje da će privredni rast i u narednim godinama ostati vođen domaćom tražnjom, koja će biti podržana investicijama, povoljnim uslovima na tržištu rada i rastom kreditne aktivnosti, a pozitivan doprinos poticaće i od snažnog rasta izvoza, kaže se u saopštenju NBS.

Dodaje se da mogućnost za dodatno ubrzanje privrednog rasta Standard end pur vidi u nastavku sprovođenja strukturnih reformi i povećanju stope aktivnosti na tržištu rada, čemu će doprineti i nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji, kao i aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom u formi instrumenta za koordinaciju politika.

Ni gore, ni dole: S&P nam zadržao kreditni rejting

Agencija je konstatovala i znatno smanjenje interne neravnoteže i višegodišnju posvećenost Vlade Srbije fiskalnoj konsolidaciji, koja je za rezultat imala suficit budžeta opšte države i u 2018. i nastavak smanjenja javnog duga, i ističe da je važnu ulogu u tome imalo i smanjenje kamatnih stopa.

Agencija posebno navodi dinamičan razvoj sektora za informacione i komunikacione tehnologije i sve veće uključivanje domaće privrede u svetske proizvodne lance i naglašava rast stranih direktnih investicija u izvozno orijentisane sektore zahvaljujući ostvarenoj makroekonomskoj stabilnosti i zadovoljavajućoj produktivnosti rada i troškovnoj konkurentnosti domaće privrede.

"Kreditni rizik Srbije niži nego što se tvrdi"

Uzimajući u obzir postignute rezultate, agencija Standard end pur ocenjuje da bi rejting Srbije mogao biti povećan u narednih šest do dvanaest meseci ako se nastavi snažan privredni rast, uz smanjenje javnog duga i očuvanje spoljne održivosti, navodi se u saopštenju NBS.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

I bolje ovako

Neko treba posle da vrati novac, već smo prezaduženi a ljudi samo odlaze i ne vraćaju se, kamata raste a dug je zao drug

Marko

Hrvacka je juče dobila investicioni rejting bbb- , makedonci imaju bb+ mi smo još jedno 4-5 godina daleko od investicionog rejtinga.

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader