• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KONAČNO smo se OPAMETILI: Oblačinska višnja i Ariljska malina su MARKIRANI

Izvor Fonet

U Srbiji je po prvi put zaštićeno geografsko poreklo "oblačinske višnje" i "ariljske maline", čime se omogućuje da srpski proizvodi budu prepoznatljivi i uspešniji na svetskom tržištu, ocenjeno je na danas na promociji tog projekta.

 Zaštićeno geografsko poreklo za oblačinsku višnju i ariljska malinu Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Zaštićeno geografsko porekle daće i dodatnu vrednost srpskoj ekonomiji, konstatovano je na promociji projekta koji javnosti predstavlja autentične srpske proizvode.

Projekat je realizovan zahvaljujući Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), Ministarstvu poljoprivrede, Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija i kompaniji Nektar - regionalnom lideru u proizvodnji sokova, navedeno je u saopštenju Evropske banke i Nektara.

"Oznake geografskog porekla mogu udahnuti novi život lokalnim ekonomijama podstičući ruralni razvoj i otvaranje novih radnih mesta, posebno za mlade", izjavio je Emanuel Hidijer, stručnjak iz oblasti zaštite geografskog porekla Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.

Šef EBRD agrobiznis sektora za region centralne i istočne Evrope Miljan Ždrale istako je da "EBRD je veliki partner poljoprivrede u Srbiji u koju je do sada uložio preko 700 miliona evra".

Ždrale je najavio najveću regionalnu konferenciju u organizaciji EBRD - Consumer Rules Summit, koja će 30 . septembra i 1. oktobra biti održana u hotelu Hilton u Beogradu.

Generani direktor Nektar grupe Mihailo Janković ocenio je da je logičan put za njegovu kompaniju ulazak u projekat zaštite geografskog porekla.

"Kao prvi u kategoriji sertifikacijom i proizvodnjom naše 'life ariljske maline' i oblačinske višnje, kreirali smo gotov proizvod koji ima dodatu vrednost, ali ne samo za nas kao proizvođača već za ceo lanac - od sirovine, preko pakovanja, promocije, distribucije, police", rekao je Janković.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović izjavio je da će se nastaviti rad na daljoj zaštiti geografskog porekla.

"Želimo da naša ariljska malina bude poznata kupcima širom sveta", poručila je sekretarka Udruženja Ariljska malina Mirjana Milutinović.

"Zahvaljujući sistemu sertifikacije, potrošaći će biti sigurni da kupuju proizvod vrhunskog kvaliteta koji je proizveden na tradicionalan način sa zaštićenog područja", zaključila je Milutinović.

Povezane vesti

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

titula

idite ljudi u Arilje, obidjite Rzav! To je RAJ u Srbiji!!! Bosa noga, Urjak... ne propustite.

Momo

@titula Zelena plaža, Sonjine čari, Žuta stena, Vaskovića vodenica, Visočka Banja, Klokoč, vodena pećina...

special image