• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mali: Suficit u budžetu ide na plate, penzionerima, za "slučaj švajcarci"

Izvor MONDO/Beta

Ministar finansija Srbije Siniša Mali objasnio je kako će suficit u ovogodišnjem budžetu biti iskorišćen...

On je rekao da će taj novac ići za povećanje plata u javnom sektoru, jednokratnu pomoć penzionerima i pomoć građanima koji su se zadužili u francuskim francima, kao i za kapitalne investicije.

On je u Skupštini Srbije obrazlažući izmene Zakona o budžetu za 2019. godinu, Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o PDV-u, rekao da se prvi put posle pet godina radi "pozitivni rebalans", odnosno zbog viška a ne manjka prihoda u državnoj kasi.

Povezane vesti

 "U prvih osam meseci ove godine suficit budžeta je 46,6 milijardi dinara što nam omogućava da pomognemo građanima da im bude bolji standard i da više uložimo u putnu infrastrukturu koja doprinosi privrednom rastu i novim radnim mestima", rekao je Mali.

Kako je objasnio, od 1. novembra ove godine plate u javnom sektoru će biti povećane od osam do 15 odsto, a najveće povećanje dobiće medicinske sestre, dok će lekari imati povišicu od 10 odsto.

Penzioneri će, kako je najavio, početkom decembra dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a 1. janura penzije će biti uvećane, kako se sada procenjuje, između 5,1 i 5,5 odsto.

"Rebalansom ovogodišnjeg budžeta predviđena su i izdvajanja za dužnike u francima jer želimo da pomognemo ljudima koji su protestovali glađu iz očaja", rekao je Mali i naveo da je oko 90 odsto dužnika, njih 15.734. konvertovalo kredit u evre.

Višak novca u budžetu u odnosu na raniji plan, kako je dodao, biće upotrebljen i za izgradnju autoputeva, a najviše, oko 14 milijardi dinara, za Moravski koridor koji će spajati koridore 10 i 11.

Najvažnija izmena Zakona o PDV-u je, kako je istakao Mali, što su predviđene poreske olakšice za troškove u izgradnji autoputeva za koje je posebnim zakonom utvrđen javni interes, a PDV se neće plaćati ni na uvoz robe za potrebe tih projekata.

Mali je u Skupštini Srbije rekao da se predloženim izmenama smanjuje iznos po osnovu koga strani putnici mogu ostvariti pravo na povraćaj PDV-a sa 100 evra na 6.000 dinara, odnosno na duplo manji iznos.

Kako je rekao, tu su i određene izmene koje se tiču usklađivanja sa propisima EU - preciziranja načina oporezivanja vaučera, preciziranje pravila koja se odnose na usluge konuzimacije jela i pića na brodovima, vozovima i letilicama, kao i ostale izmene u smislu preciziranja pojedinih zakonskih odredaba koje su stvarale nedoumice u praksi.

Povezane vesti

Komentari 26

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bane

Ovako se radi za svoj narod za boljitak svoje zemlje. Svaka cast, samo napred imate podrsku naroda!

BOBA

Rezultat stedljive i odgovorne ekonomske politike, i suficit ce biti rasporedjen u novi investicioni ciklus da se nastavi dalji razvoj Srbije.

AV

@BOBA Suficit ce biti raspoređen u đepove naprednjaka i za vođine ponočne obilaske.

special image