• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF ZADOVOLJAN napretkom Srbije, sad da se reše javne nabavke

Izvor Tanjug

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), o dosadašnjim rezultatima i budućim aktivnostima u okviru savetodavnog aramžama MMF-a sa Srbijom.

Delegaciju MMF predvodi Jan Kes Martejn, koji je sa resornim srpskim ministrom razmotrio sve reformske procese u okviru aktuelnog aranžmana, saopšteno je iz Ministarstva.

Kada je reč o modernizaciji i transformaciji Poreske uprave, Mali je istakao da su odvojene osnovne i sporedne delatnosti u upravi, te da je smanjen broj filijala sa 178 na 37, kao i da će se raditi na novim softverskim i IT rešenjima.

Ministar finansija je rekao da će se na taj način zadovoljiti potrebe građana i privrede.

Kako je navedeno, predstavnici MMF-a su čestitali ministru na pomenutim rezultatima i istakli da su zadovoljni kako se odvija reforma te uprave.

VEĆE PENZIJE POSEBNA TEMA

Tema razgovora je bilo i povećanje penzija, a rečeno je da će tzv. "švajcarski model" biti usvojen u okviru Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji bi u novembru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, te da će penzije u skladu sa njim rasti od 5,1 odsto do 5,5 odsto.

Mali je naglasio da je najveći uspeh aktuelnog aranžmana sa MMF-om usvajanje nove metodologije za kapitalne projekte, koja će doprineti da se na odgovarajući način određuju prioriteti kada je reč o javnim ulaganjima, i da se njima efikasno upravlja. Kako je rekao, infrastrukturni projekti su apsolutni prioritet Vlade Srbije.

Na sastanku je bilo reči o aktuelnom procesu pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku, a sagovornici su se saglasili da se proces za sada odvija odlično. Mali je istakao da je veoma zadovoljan odzivom ponuđača, te da je dobro što postoji zdrava konkurencija.

Kada je reč o drugoj velikoj državnoj banci, Poštanskoj štedionici, istaknuto je da ta banka ima dobre rezultate, te da je važno da se napravi adekvatan biznis plan za budući period.

Predstavnici MMF-a su pohvalili i smanjenje učešća problematičnih kredita (NPL) u bankarskom sektoru, a ministar je istakao da je upravo u toku prodaja drugog paketa NPL-ova, u vrednosti od 1,82 milijarde evra.

Sagovornici su razgovarali i o razvoju tržišta kapitala, što je Mali ocenio kao jedan od prioriteta Ministarstva finansija.

Kako je naveo, upravo je u skupštinskoj proceduri set zakona koji će doprineti da se proširi broj učesnika na tržištu i da se ono dodatno aktivira.

Govoreći o budžetu za 2020. godinu, ministar je istakao da će u narednih 10 dana on biti u potpunosti definisan, te da će biti razvojni i zasnivati se na većim ulaganjima u javne investicije. On je dodao da je najveći izazov za sledeću godinu da se dostigne što veći privredni rast, uprkos brojnim izazovima u svetu.

Narednih dana biće nastavljeni razgovori Ministarstva finansija i predstavnika MMF, kako bi se jasno definisali planovi za 2020. godinu, s ciljem daljeg podsticanja ekonomskog rasta u zemlji.

Delegacija MMF-a boraviće u Srbiji do 15. oktobra 2019. godine. Savetodavni aranžman "Policy Coordination Instrument" (PCI) odobren je Srbiji 18. jula 2018. godine, na period od 30 meseci, odnosno do januara 2021. godine.

Reč je o nefinansijskom aranžmanu koji ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

Povezane vesti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image