• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvu ODGOVORNO BANKARSTVO: Šta je to i ima li ga u Srbiji?

Izvor Tanjug

Inače tradicionalno konzervativne ustanove, banke su u savremenom digitalnom svetu "prinuđene" da se usmere i ka klijentu ali i regulatoru. Uvode se i novi pojmovi, kao "odgovorno bankarstvo" (Responsible Banking).

U uslovima okruženja koje se brzo menja, banke otvaraju nove mogućnosti najviše u digitalnoj sferi usmerenoj ka klijentu i zahtevima regulative, kao što su Open Data, FinTech i RegTech, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar UBS, učesnik 49. Bankarskog samita u organizaciji Evropske bankarske federacije (EBF).

"Sve veću pažnju privlači i pojam odgovornog bankarstva (Responsible Banking) koji podrazumeva i održivo finansiranje, ali i pojam cirkularne ekonomije u finansijskom svetu", napominje Vasić.

Možda će vas zanimati

MANJE BANAKA ALI VIŠE DEPOZITA

Prema podacima EBF, broj kreditnih institucija smanjen je za gotovo čak trećinu (29 odsto) od 2008. godine, a istovremeno su povećani depoziti stanovništva i pravnih lica za 4 odsto i dostigli su 13.000 milijardi evra. Rastu i krediti ka građanima i preduzećima iz EU i oni sada iznose 13.800 milijardi evra, što je za 2,3 odsto više nego godinu dana ranije.

Dodaje da bankarski sektor najvećim izazovima smatra sprečavanje svih vrsta finansijskih prevara, finansiranja terorizma i pranja novca, kao i stepen uticaja regulative na svakodnevno poslovanje.

Tokom dvodnevnog samita dominirao je konsenzus da je formiranje Bankarske unije, uspostavljene odmah po izbijanju svetske ekonomske krize, vrlo uspešan i kompleksan poduhvat na bazi kojeg se sve eventualne buduće krize mogu održivije podnositi - u svakom slučaju ne na teret poreskih obveznika, navodi se u saopštenju UBS.

Slađana Sredojević, specijalni savetnik za međunarodnu saradnju u UBS koja je takođe prisustvovala samitu, ističe da bi bankama mnogo značili dodatni izvori finansiranja, kao što su alterantivni investicioni fondovi i tržište kapitala.

"Na osnovu svega što smo čuli na Bankarskom samitu, mišljenja smo da su trendovi u bankarskom sektoru u Evropi slični sa prilikama u bankarskom sektoru Srbije, jer se suočavamo sa istim izazovima i poslovnim mogućnostima", izjavila je Sredojević.

Statistika EU pokazuje da klijenti sve više komuniciraju sa bankama preko digitalnih kanala, a ovaj trend nesumnjivo je prisutan i u bankarskom sektoru Srbije.

Inače, Bankarski samit je ove godine okupio preko 300 evropskih bankara i predstavnika regulatornih organa EU, a održan je i sastanak pridruženih članica EBF kome je prisustvovalo više nacionalnih udruženja iz regiona, uključujući i Udruženje banaka Srbije, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image