• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRAMP "zavrnuo ruku" Kinezima: Peking kupuje soju, gde će popustiti EU?

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Kina je ponudila danas glavnim kineskim i stranim kompanijama za preradu soje bescarinsku kvotu od 10 miliona tona za uvoz ove žitarice iz Sjedinjenih Američkih Država. EU će morati da pregovara ako ne želi dodatne takse na autombile,

Ovaj uvoz posledica je dogovora Pekinga i Vašingtona o smirivanju trgovinskog rata koji je zapopčet insistiranjem predsednika SAD Donalda Trampa da se promene trgovinski sporazumi koje ta zemlja ima pre svega sa Kinom i EU.

Kinezi su prvo odbijali da se povinuju pritisku, uzvraćali su recipročnim merama, ali su e preračunali i pristali na određene ustupke nakon što je postalo jasno da kineska ekonomija usporava i da joj sada ne trebaju još problemi sa izvozom.

Možda će vas zanimati

Kvota za uvoz američke soje ponuđena je domaćim mlinovima u državnom i privatnom vlasništvu, kao i velikim međunarodnim trgovačkim kućama koje imaju pogone za mlevenje u Kini, a na sastanku koji je sazvala Nacionalna komisija za razvoj i reforme, rekli su za Rojters izvori koji su se o tome informisali kod učesnica sastanka.

Američki predsednik Donald Tramp je saopštio ranije da je Kina u trgovinskim pregovorima početkom ovog meseca pristala na kupovinu poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a u vrednosti do 50 milijardi dolara godišnje.

Međutim, Kina je u sedmici nakon pregovora, kupila 480.000 tona soje iz Brzila u vrednosti 173 miliona dolara, izbegavši američkog tržište, rekli su britanskoj agenciji trgovci.

"Kineski kupci nabavljaju dosta soje iz Brazila. Vlada je sa ovog sastanka poslala poruku uvoznicima da imaju na umu širu sliku", rekao je jedan od izvora, aludirajući na želju Pekinga da u pregovorima pokaže dobru volju.

Na Čikaškoj robnoj berzi je cena soje porasla, na trgovanju u 12:41 časova po srednjoevropskom vremenu, za 1,15 odsto na 9,44 dolara po bušelu (džak od 27,2 kilograma), prenosi Rojters.

I EU ĆE MORATI DA SAVIJE KIČMU

Da pregovara dodatno, moraće i EU koja se već našla na udaru Trampovih tarifa.

Novi pregovori sa Evropskom unijom mogli bi biti alternativa uvođenju carina na uvoz automobila narednog meseca, kaže američki ministar trgovine Vilbur Ros u danas objavljenom intervjuu za "Fajnenšel tajms".

Predsednik SAD Donald Tramp je ranije ove godine izjavio da pojedina uvozna vozila i auto-delovi predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost, ali je odluku o mogućem uvođenju tarifa odgodio do novembra, kako bi se dalo više vremena trgovinskim pregovorima sa EU, podseća agencija Rojters.

"Jedna opcija bi bila da se kaže: 'Neću preduzeti ništa', a druga bi bila uvođenje tarifa pojedinim ili svim zemljama. Treća opcija bi mogla da bude neka druga forma pregovora", rekao je Ros, opisujući opcije koje razmatra Tramp.

Sjedinjene Države su prošlog petka uvele tarife na uvoz robe iz EU u vrednosti 7,5 milijardi dolara, i to na širok spektar proizvoda - od škotskog viskija i francuskog vina do španskih maslina i sira iz čitavog evropskog bloka.

Ros je, međutim, odbacio kritike na račun tog poteza, navodeći da tarife nisu jednostrano nametnute i da je mera preduzeta uz "punu podršku" Svetske trgovinske organizacije.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image