• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BESPLATNA PUTARINA kod Niša, naravno, NIJE BESPLATNA

Izvor mondo.rs

Najavljeno besplatno prolaženje naplatnih rampi koje se postavljaju oko Niša za stanovnike tog grada na kraju, što je i normalno - neće biti besplatno. Pitanje je samo - na čiji će se račun voziti Nišlije.

 Besplatna poutarina kod Niša nije besplatna plaća je Grad Niš Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Nema besplatnog ručka", jedno je od popularnih verzija osnovnog potulata ekonomije da sve što postoji i košta. U slučaju putarine na autoputu kod Niša i priče da će ona biti "besplatna za Nišlije", ispostavilo se da će putarinu plaćati - Grad Niš, pišu Južnevesti.com.

U Kabinetu gradonačelnika kažu, međutim, da to neće biti pare iz gradske kase, već nenamenska sredstva iz republičkog budžeta, pa će se tako putarina plaćati i novcem onih koji ne prolaze drumovima oko Niša, piše vranjski portal.

Možda će vas zanimati

U Putevima Srbije kažu da oni nisu skroz ukinuli putarinu za Nišlije koji koriste presten oko grada za brže kretanje.

"Troškove ostvarene putarine, u skladu sa važećim uslovima, snosi Grad Niš", piše na sajtu Puteva Srbije.

Drugim rečima, putarina se plaća, ali je taj trošak prebačen na Grad.

PO UGLEDU NA BEOGRAD

U Kabinetu gradonačelnika daju primer iz Beograda gde navode kako u prestonici besplatne karte imaju stanovnici okolnih (pri)gradskih opština, ali ne i opština u samom gradu. "Dok vozač iz Mladenovca koristi auto-put do Beograda na isti način kao što će to raditi i Nišlije, vozač sa Novog Beograda plaća cenu putarine do Mladenovca iako je to beogradska opština. U Nišu je omogućen besplatan prolaz sa karticom svima sa teritorije našeg grada", odgovaraju iz Kabineta.

Ipak, u Kabinetu gradonačelnika pored toga što ističu da sa "Putevima" još nisu potpisali ugovor, objašnjavaju i da za putarinu neće izdvajati novac iz već postojećeg i planiranog budžeta.

"Grad Niš dobija svake godine nenamenska sredstva iz republičkog budžeta koja se koriste za bolje uslove života građana Niša. Kao što grad nije dozvolio poskupljenje cene grejanja zahvaljujući ovim sredstvima, tako će zahvaljujući budžetu Republike Srbije prolaz kroz naplatne rampe biti besplatan za građane sa svih opština u Nišu", navode iz Kabineta gradonačelnika Niša.

Vozači koji će za kretanje od jednog do drugog kraja Niša koristiti auto-put moraće ubuduće da imaju karticu za besplatan prolaz četiri nove naplatne rame čije se postavljanje privodi kraju.

Formalno, građani koji apliciraju za gradsku karticu to ne plaćaju, sem što imaju troškove za eventualno očitavanje lične karte i vozačke dozvole, kao i fotografiju.

Pravo na takozvanu gradsku kartu, kojom se omogućava besplatan prolazak kroz naplatne rampe, imaju isključivo fizička lica sa prijavljenim prebivalištem u Nišu, odnosno građani opština: Crveni Krst, Medijana, Palilula, Pantelej i Niška Banja, objašnjavaju iz Puteva Srbije.

Karte za prolazak naplatnih rampi, kako kažu u Putevima Srbije, važiće tri godine, a posle toga će se pod istim uslovima ili produžiti ili će biti izrađene nove. Prijava za dobijanje Gradske karte može se obaviti i preko sajta Puteva Srbije.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image