• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BANKE SE OČISTILE: Prepolovljen nivo loših kredita u EU

Autor . Izvor Tanjug

Nivo problematičnih kredita (NPL) u Evropskoj uniji prepolovljen je u protekle četiri godine, ali je i dalje visok kod banaka u Grčkoj i na Kipru, objavila je danas Evropska bankarska agencija (EBA).

Obim NPL-ova u bankama u EU smanjen je sa 1.150 milijardi evra u junu 2015. godine, kada su činili 6,0 odsto ukupnog kreditnog portfolija, na 636 milijardi evra, odnosno na tri odsto ukupnog kreditnog portfolija zaključno sa junom 2019. godine, prema podacima EBA koje prenosi agencija Rojters.

Kao uzorak u istraživanju, EBA je analizirala 150 banaka u EU koje imaju udeo od preko 80 odsto u ukupnim aktivama ovog sektora.

Možda će vas zanimati

Smanjenje nivoa NPL-ova rezultat je regulatorne intervencije, "političke odlučnosti" da se na odgovarajući način reši problem, podsticaja koji je pružio privredni rast i niskih kamatnih stopa, saopštila je EBA.

Iako je prosečan nivo NPL-ova u evropskom bloku prepolovljen, pojedine zemlje i dalje imaju visok nivo problematičnih kredita.

Tako je, na primer, u Grčkoj nivo NPL-ova iznosio 39,2 odsto u junu ove godine, a na Kipru 21,5 procenata. Kod još pet zemalja je taj nivo iznad pet procenata.

U 2015. godini, deset članica EU prijavilo je dvocifreni nivo NPL-ova.

Italija je zabeležila najveći pad problematičnih kredita, od čak 145 milijardi evra u toku protekle četiri godine. U Španiji, njihov nivo je smanjen za 81 milijardu evra, u Britaniji za 60 milijardi evra, a u Nemačkoj za 43 milijarde evra.

Problematični krediti sada čine gotovo osam odsto ukupnih kreditnih plasmana u Italiji, što je značajan pad u odnosu na skoro 17 procenata u junu 2015. godine.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image