• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVE MILIJARDE za Alibabu: Na debiju na Hongkoškoj berzi akcije +8,0%

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Akcije kineskog giganta e-trgovine, Alibabe, imale su danas prvi nastup na Hongkoškoj berzi. Sa skokovima većim od 8% imale su sasvim obećavajući start.

Višemeseni poliitčki nemiri u bivšoj britanskoj koloniji, s protestima usmereni protiv Pekinga, nisu izgleda mnogo uticali na interesovanje za diva iz matice.

Do podnevnih sati po lokalnom vremenu, Alibaba se trgovao za 190,45 hongkonških dolara (24,33 američka dolara) po akciji, da bi ta cena kasnije pala na 187 dolara. Kompanija je kao početnu cenu na Incijalnoj javnoj ponudi (IPO) utvrdila iznos od 176 hongkonških dolara.

Možda će vas zanimati

Akcije Alibabe su od 2014. godine listirane i na berzi u Njujorku, gde je njen IPO zabeležio rekord od 25 milijardi dolara.

Kompanija je s ponudom od 500 miliona novih akcija za sada prikupila više od 11 milijardi dolara, što je najveće listiranje u Hong Kongu od 2010. godine i jedinstven podsticaj tom gradu nakon višemesečnih nemira.

Ako Alibaba iskoristi odredbu iz ugovora o IPO-u koja mu dozvoljava tzv. "greenshoe" opciju, odnosno prekoračenje kvote dogovorene emisije, prihod od te ponude mogao bi da donese kineskom divu još oko 13 milijardi američkih dolara.

Šifra deonica kompanije na Hongkoškoj berzi je 9988, što su brojevi koji u Kini simbolizuju "večiti prosperitet''.

Iz kompanije su rekli da će prihodi od prodaje akcija koristiti za promociju strategija za širenje baze korisnika, za pomoć preduzećima u digitalnoj transformaciji, za dalje uvođenje inovacija i dugoročna ulaganja, navodi AP.

Alibaba na Hongkoškoj berzi
Izvor: YouTube/ CNBC Television

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image