• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BLAG RAST OSIGURANJA: Srbi i dalje osiguravaju samo šta se mora

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Za prvih devet meseci ove godine bruto premija osiguravajućih kuća u Srbiji porasla je za gotovo šest odsto. Srbi i dalje osiguravaju samo ono što se mora, a osiguravači ističu veliki potencijal, pokazalo se na skupu u Aranđelovcu.

Tehničke rezerve srpskih osiguravajućih društava rastu i sada iznose preko 1,7 milijardi evra i garant su stabilnosti i snage kako industrije, tako i klijenata da će biti zaštićeni, rečeno je danas na otvaranju skupa "Srpski dani osiguranja".

Iz godine u godinu poveća se bruto premija našeg tržista i naša industrija je prošle godine rešila 6, 7 miliona polisa osiguiranja, rešila oko 790.000 odštetnih zahteva i isplatila više od 345 miliona evra svojim osiguranicima.

Možda će vas zanimati

Predsednik UO Udruženja osiguravača Srbije i predsednik Izvršnog odbora kompanije Dunav osiguranje, Mirko Petrović, rekao je da su tehničke rezerve od 2005. godine do danas porasle šest puta, a premije nešto više od dva puta (izraženo u evrima).

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Željko Jović istakao je da je važno da je zadržan trend rasta tržista osiguranja, iako je ono skromno razvijeno, i da su obezbeđieni stabilnost i likvidnost, kao i dobra kapitalizovanost.

On je naveo da je ostvaren pozitivan rezultat u poslovanju u iznosu od 9, 3 milijardi dinara u prva tri tromesečja 2019. što je rast od 33, 2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

SVETSKI TREND

Nesumnjivo je da su digitalne tehniologije promeniti poslovanje privrednih subjekata i da će to takođe uticati i na industriju osiguranja, ocenio je Petrović navodeći da je u strukturi premije došlo do promena i da je od 2005. do 2016. dominantno raslo životno siguranje, ali da je na globalnom tržistu došlo do velikih promena i pada kamatnih stopa što se odrazilo i na domaće tržiste, te sada neživotno osiguranje raste više od životnog, što su i evropske tendencije.

Tržiste osiguranje raspolaže osnovom za uspesno servisiranje obaveza prema osiguranicima, rekao je Jović i dodao da je u prva tri tromesečja 2019. u odnosu na isti period prethodne premija osiguranja porasla za 5, 9 odsto i iznosi 79 milijardi dinara.

SAMO ONO ŠTO MORA

Nažalost, u Srbiji je osiguranje kao u razvijenom svetu neizostavnog dela porodičnog "budžeta" i dalje nepoznanica, pa udeo osiguranja života u ukupnom iznosi tek 4,36% a neživotnih osiguranja (imovina) ne mnogo većih 6,35%.

To može da se gleda kao na već hronično siromašno tržište ali i kao na veoma veliki potencijal, kako radije gledaju osiguravači.

"Gotovo je izvesno da se približavamo cifri od 900 miliona evra bruto premije u jednoj poslovnoj godini. Kad se tome doda činjenica da je bilansna suma naše industrije za 2018. godinu iznosila 2,4 milijarde evra, a kapital oko 520 miliona evra, onda se danas vidi njena snaga, a i njen potencijal za godine koje su pred nama", rekao je Mirko Petrović, generalni direktor Dunav osiguranja.

U osiguranju kod Srba i dalje dominira samo ono "mora" a to je osiguranje automobila, odnosno od autoodgovornosti za treće lice.

Ministar rada Zoran Đorđević rekao je da bitno da raste svest o značaju i ulozi osiguranja i dodao da su poplave koje su pogodile Srbiju 2014. godine pokazale koliko je važno osiguranje.

Ministar je naveo da se radi na zakonu o osiguiranju u slučaju povreda na radu koji će predvideti da svi zaposleni budu osigurani, čime će se oblast osiguranja podići na viši nivo.

Dodao je da je važno da građani razumeju da osiguranje nije trošak i da je edukacija veoma važna.

U okviru "Srpskih dana osiguranja" između ostalog, biće reči o distribuciji osiguranja, fiansijskom izveštavanju, Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti,osiguranju poljoprivrede, načinu upravljanja rizicima….

PROČITAJTE I OVO


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image