• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVI PATRIOTIZAM: Slovenci TUŽILI EVROPSKU KOMISIJU zbog Hrvata i "terana"

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Evropski sud pravde počeće sutra sa saslušanjima u pravnom postupku Slovenije protiv Evropske komisije (EK) zbog odobrenja Hrvatskoj da koristi ime "teran", naziv zaštićenog crvenog vina u Sloveniji.

Slovenija je tužbu pokrenula 15. septembra 2017. godine, zbog odluke EK da Hrvatskoj dozvoli da pod određenim uslovima koristi naziv "teran" za sortu grožđa za vina Hrvatske Istre, prenosi slovenačka agencija STA.

Slovenija, koju će zastupati Državno tužilaštvo i nemački advokat Roland Knak, tvrdi da je ovo odstupanje nezakonito i da bi moglo naneti ekonomsku štetu slovenačkim proizvođačima "terana".

Možda će vas zanimati

U Ministarstvu tvrde da je uslov koji je predložila EU - da je ime Hrvatska Istra na etiketi vina veće od naziva "teran" - zbunjujući za potrošače, jer mogu pogrešno pretpostaviti da je to zaštićeno slovenačko vino "teran".

Spor oko vina izbio je u aprilu 2013. na sastanku ministara poljoprivrede EU u Luksemburgu. Nakon što je Slovenija uklonila hrvatsko vino koje se prodavalo pod imenom "teran" sa polica u marketima, Hrvatska je protestovala i zatražila pravo na zajedničku prekograničnu zaštitu.

U decembru 2016. godine Komisija je odlučila da Hrvatskoj odobri "ograničen izuzetak" u slučaju "terana", odnosno dozvolila joj da taj naziv koristi za vina koja se pridržavaju postojeće prakse obeležavanja.

Nakon toga, Slovenija je pokrenula pravni postupak protiv Komisije. Nakon presude obe strane će imati pravo žalbe.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image