• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država deli VEĆE PLATE: Medicinarima, učiteljima… novčanik deblji do 15%

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da su počele prve isplate uvećanih zarada u državnom sektoru, a da su plate povećane u rasponu od 8 do 15 odsto.

Uvećanje se odnosi na novembarsku platu, koja se isplaćuje u decembru. Najveće povećanje plata od 15 odsto dobile su medicinske sestre, zatim slede doktori sa 10 odsto povećanja, a toliko su dobili i istraživači u naučno - istraživačkoj delatnosti i zaposleni u ustanovama kulture.

Zaposleni u visokoškolskim ustanovama i ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, predškolskim ustanovama, kao i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite dobili su povećanje od devet odsto, a zaposleni u državnoj upravi po 8 odsto povećanja plata.

Možda će vas zanimati

Osnovna neto plata medicinske sestre, bez minulog rada, u oktobru 2019. godine iznosila je 42.819,00 dinara, dok u novembru iznosi 49.242,00 dinara, dok je osnovna plata doktora specijaliste u oktobru iznosila 87.518,00 dinara, a u novembru iznosi 96.269,00 dinara.

Osnovna plata za kadar u ustanovama socijalne zaštite sa sedmim stepenom stručne spreme, odnosno za socijalnog radnika, psihologa, i voditelja slučaja u Centru za socijalni rad, u oktobru 2019. godine iznosila je 59.422,00 dinara, dok u novembru iznosi 64.770,00 dinara.

SKOČIĆE I PRIVATNE PLATE?

"Zahvaljujući dobrim rezultatima stvorili smo fiskalni prostor koji koristimo tako što, između ostalog, povećavamo plate u javnom sektoru i na taj način podižemo životni standard građana Srbije", rekao je Mali. Ministar je podsetio da je povećana i minimalna cena rada, tako da će ona od 1. januara biti veća za 3.000 dinara. "Tako podstičemo i veće zarade u privatnom sektoru, gde takođe radi veliki broj građana Srbije. Samim tim, očekujemo da prosečna plata već u decembru bude oko 500 evra. To je obećanje koje smo dali i koje je možda nekima zvučalo nedostižno, ali koje ćemo uspeti da ispunimo", istakao je Mali.

Osnovna neto plata, bez minulog rada, sa sedmim stepenom stručne spreme u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i predškolskim ustanovama, za vaspitača, učitelja i nastavnika, je povećana sa 54.216,00 dinara, koliko je iznosila u oktobru ove godine, na 59.095,00 dinara, koliko iznosi u mesecu novembru.

"U sektoru zdravstva medicinski tehničari u 2020. godini će imati prosečnu platu veću za 37,9 odsto, u odnosu na period pre fiskalne konsolidacije, odnosno 53,2 odsto veću u odnosu na 2015. godinu. U sektoru osnovnog i srednjeg obrazovanja zaposleni će u 2020. godini imati prosečnu platu veću za 29,7 odsto u odnosu na 2014. godinu, pre početka fiskalne konsolidacije, odnosno 44,1 odsto veću u odnosu na 2015. godinu", rekao je ministar finansija.

Prosečna plata profesionalnog vojnika sa srednjom stručnom spremom u oktobru ove godine iznosila je 43.114,00 dinara, dok je u novembru iznosila 46.994,00 dinara, što je povećanje za 9 odsto.

Dodao je da su svi makroekonomski pokazatelji u Srbiji dobri, da je rast BDP-a od 4,8 odsto u trećem kvartalu ove godine, nezaposlenost pala na 9,5 odsto, a nezaposlenost mladih smanjena sa 51,2 odsto, koliko je iznosila 2012. godine, na 26 odsto, koliko je iznosila u trećem kvartalu ove godine.

Ističe i da u poslednjih pet godina u Srbiji ima 400.000 novozaposlenih, tako da je Srbija na samom vrhu Evrope.

"Dobre rezultate nam potvrđuju i svetske finansijske institucije i rejting agencije, a upravo će sutra jedna rejting agencija objaviti reviziju našeg kreditnog rejtinga, te se nadamo i verujemo da ćemo dobiti dobre vesti", naglasio je ministar.

Mali je istakao da nivo plata u 2020. godini zadržava učešće od 9,5 odsto BDP, na nivou opšte države, koliko će iznositi i na kraju 2019. godine.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

A meni je povećano samo 3% Mnogo lazu oko ovog povećanja

1nislija

Da se razumemo, radnici u KC Nis su vec primili celu platu sa povecanjem. Tako da ministru kasni informacija.

X

"Ne deli" drzava nista, sve su to ljudi posteno zaradili...

special image