• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA SAMO KORAK OD SVETA: S&P povećao kreditni rejting Srbije na BB+

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Još jedna dobra vest za Srbiju sa međunarodnog finansijskog tržišta. Rejting agencija Standard end Pur (S&P) povećala je kreditni rejting Srbije sa BB na BB+, s pozitivnim izgledom za dalje poboljšanje.

Odluka o povećanju kreditnog rejtinga Srbije, doneta je na osnovu "stabilne ekonomske politike usmerene ka daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja i smanjenju javnog duga". Srbija se tako našla na samo jedan korak od dugo željene i još duže čak ni očekivanog ulaska u rejting dostojan ozbiljnih investitora (dosadašnji status obveznica se u berzanskom jeziku naziva "đubretom"). 

Rast BDP-a Srbije za 2019. i 2020. godinu projektovan je u iznosu od 3,6 procenata i 4,0 procenta, respektivno, saopštila je agencija.

Možda će vas zanimati

S&P ističe fiskalnu disciplinu Vlade Srbije i posvećenost fiskalnoj konsolidaciji, koja je doprinela kontinuiranom primarnom fiskalnom suficitu države u proseku od 3,2 odsto BDP-a u 2017. i 2018. godini.

Trend je nastavljen i u 2019. godini, i za deset meseci ostvaren je fiskalni suficit od preko 1,0 odsto BDP-a.

Agencija S&P očekuje da će fiskalna stabilnost biti očuvana i u narednom periodu - kako po osnovu čvrste kontrole tekućih rashoda, tako i po osnovu rasta ekonomske aktivnosti i snažnog rasta poreskih prihoda.

MINISTAR MALI: NAJLEPŠI POKLON ZA NOVU 2020. GODINU

Ova promena je, prema oceni ministra finansija Siniše Malog, najbolja nagrada za Srbiju na kraju 2019. godine. "Zahvaljujući toj i prethodnim ocenama, dodaje ministar, Srbija će se još bolje pozicionirati na svetskom finansijskom tržištu i brže će stići do investicionog rejtinga". "To što je rejting agencija pored povećanja kreditnog rejtinga, Srbiji odmah dodelila i pozitivne izglede za njegovo dalje povećanje, jeste potvrda da smo na dobrom putu i da se rezultati ekonomske politike koju vodimo vrednuju na pravi način", dodala je u svojoj izjavi guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Prema Agencji, dalji rast stranih direktnih investicija (SDI) podržao bi rast izvoza i BDP-a, što bi, kako se navodi, bio ključni faktor za povećanje kreditnog rejtinga u narednoj godini.

Od 2015. godine Srbija ostvaruje punu pokrivenost tekućeg deficita stranim direktnim investicijama, što ukazuje na dugoročnu održivost njene eksterne pozicije.

U srednjem roku, očekuje se da će tekući deficit iznositi oko 5,0 odsto BDP-a i da će prilivi SDI ostati više nego dovoljni za njegovu pokrivenost.

Poboljšani fiskalni rezultat, pad kamatnih stopa i aprecijacija valute omogućili su Vladi Srbije da javni dug stavi na čvrstu silaznu putanju.

Kako navodi Agencija, u proteklom periodu ostvareno je značajno smanjenje učešća javnog duga u BDP-u, i prognozira se da će taj trend biti nastavljen i u narednom periodu.

U saopštenju se konstatuje da je poboljšana valutna struktura javnog duga, kao i da je ostvaren produžetak ročnosti javnog duga.

Poboljšana valutna struktura duga ostvarena je prevashodno smanjenjem učešća dolarskog duga, na koji je u velikoj meri uticala transakcija prevremenog otkupa dolarskih obveznica u junu i novembru ove godine.

Sredstvima koja su ostvarena novom emisijom evroobveznica na međunarodnom finansijskom tržištu prevremeno su otkupljene ranije emitovene dolarske evroobveznice, u ukupnom iznosu od oko 1,7 milijardu dolara i ostvareni povoljni uslovi na međunarodnom finansijskom tržištu kapitala, po najnižoj kamatnoj stopi od 1,5 odsto (kuponska stopa) sa rokom dospeća od 10 godina.

Učešće dinarskog duga u ukupnom javnom dugu Republike Srbije na kraju oktobra ove godine povećano je na oko 28 odsto, dok je učešće dolarskog duga u ukupnom javnom dugu smanjeno na 19,7 procenata na kraju novembra ove godine.

Rejtine bankarskog sektora, posebno u pogledu kvaliteta aktive, podržalo je snažniji rast kreditne aktivnosti.

Udeo NPL smanjen je na 4,7 posto na kraju septembra u odnosu na oko 23 odsto koliko je iznosio u 2015. godini.

U izveštaju se pozitivno ocenjuje rast investicionih ulaganja, poboljšanje uslova na tržištu rada, rast izvoza, kao i jačanje bankarskog sistema.

PROČITAJTE I OVO


Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

нормалан

Некад се за лажи добијали шамари

Kralj Ibi

Za koga, ili za koju Srbiju je to dobra vest, kada ljudi u Srbiji zive od plate od 35.000 din. Da li čale, ili Mali zivi od tolike plate? Koga Vi lazete? Izgleda da samo ta vasa imaginarna Srbija napreduje, a ona stvarna zivi u blatu.

Da

@Kralj Ibi Kako LAZES! Najobicniji fizicki radnici imaju dnevnicu 20-25e bilo gde u Srbiji, pa ti racunaj koliko je to mesecno. Nego nece niko da se pomuci, svi bi direktori da budu sa srednjom skolom, pa im je bolje da nista ne rade i zive od babine penzije. Sram vas bilo neradnici.

special image