• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠOPING U REGIONU: Zagrebačka berza kupila i parče Makedonske berze

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Zagrebačka berza (ZSE) je saopštila danas da je kupila 148 akcija Makedonske berze, što čini 5,3 odsto osnovnog kapitala tog makedonskog društva.

Akcije su kupljeneno po ceni od po1.000 evra, a transakcija je u potpunosti finansirana vlastitih sredstvima Berze, naveli su iz Zagrebačke berze.

Zagrebačkoj berzi je ovo druga kupovina udela u nekoj regionalnoj berzi, nakon što je 2015. godine stekla 100 odsto vlasništva Ljubljanske berze, preuzevši je od Bečke berze.

Možda će vas zanimati

"Zagrebačka berza d.d. sa Makedonskom berzom vrlo uspešno sarađuje dugi niz godina na razmeni znanja i iskustava, a intenzivno od 2014., kada je zajedno s Bugarskom berzom uspostavljeno društvo SEE Link d.o.o. Skopje, u kojem tri berze dele jednake udele u vlasništvu", navodi se u saopštenju ZSE, a prenosi portal Seebiz.

Saradnja je, kako se dodaje, intenzivirana ranije ove godine, kada je Makedonska berza potpisala ekskluzivni sporazum o saradnji s hrvatskim društvom Funderbeam South-East Europe, u kojem Zagrebačka berza ima 20 posto vlasništva, a deo je estonske Funderbeam grupe, koja upravlja platformom za finansiranje startapova.

"Kroz iskustvo u Hrvatskoj i Sloveniji svesni smo da svaka regionalna ekonomija ima potrebno snažno nacionalno tržište kapitala i u tom smislu pomoći ćemo osnaživanju uloge Makedonske berze u lokalnoj ekonomiji. Verujemo da ova berza ima značajan potencijal rasta i širenja palete proizvoda i cilj nam je da aktivno učestvujemo u njegovom razvoju, osobito u svetlu prilagođavanja makedonskog zakonodavstva evropskom, u čemu imamo značajno iskustvo", poručili su sa Zagrebačke berze.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image