• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NI NA POLA EU: Crnogorci prednjače po standardu građana, Srbija druga

Izvor mondo.rs Izvor investitor.me

Bruto domaći proizvod po stanovniku, prema standardu kupovne moći, u Crnoj Gori prošle godine iznosio je 48 odsto proseka EU, što je najviše u regionu "Zapadnog Balkana". Srbija za deset poena siromašnija.

  Kupovna moć - u Crnoj Gori na 48% proseka EU, u Srbiji 39% Izvor: Ilustracija MONDO/Screenshot/Eurostat

Eurostat je dao rezultate zajedničkog istraživanja statističkih instituta zemalja iz Evropske unije, kao i kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo, koje je objedinio i obradio Generalni direktorat Evropske komisije za statistiku, javio je Investitor.me.

U njima iz regiona prednjače, i to prilično, Crnogorci, na drugom mestu prema životnom standardu odnosno standardu kupovne moći (PPS) su potrošači, odnosno građani Srbije, koji su dobacili do 39% proseka Evropljana iz razvijenih zemalja.

Možda će vas zanimati

Zatim sledi Makedonija sa 37%, dok Albanija i Bosna i Hercegovina imaju nivo od 31% evropskog proseka.

Najbolje procenjene zemlje ex-Yu su Slovenija sa 87% proseka EU i Hrvatska sa 63%.

Standard kupovne moći (PPS) predstavlja jedinicu za koju se kupuje isti obim roba i usluga u svim zemljama. Ovaj indikator koristi se pored ostalog za poređenje veličine BDP-a, odnosno ekonomije država te ekonomskog blagostanja.

Prema metodologiji, na veličinu BDP-a po stanovniku izraženog standardom kupovne moći, najvećim delom utiče obim BDP-a obračunatog rashodnom metodom, nivo potrošačkih cena i broj stanovnika.

Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema PPS zabeležen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad proseka EU – 261%, dok se jedna od najmlađih članica EU sa Istoka, Bugarska, nalazi na najnižem nivou sa 51 odsto proseka EU.

Pojam u Srbiji za dobar život, Švajcarska i Nemačka, su na 155% odnosno 122% proeka EU. 

Istovremeno, aktuelna individualna potrošnja (AIC) po stanovniku prema PPS među zemljama članicama u protekloj godini kretala se u rasponu od 56 odsto proseka EU u Bugarskoj do 134 odsto proseka EU u Luksemburgu.

Konačni podaci Eurostata pokazuju da se u zemljama koje imaju status kandidata i potencijalnog kandidata za članstvo u EU, AIC po stanovniku prema PPS kreće od 39 do 58 odsto proseka zemalja iz EU.

Od zemalja u regionu, taj pokazatelj je ponovo najveći za Crnu Goru- 58%, dok je najniža u Albaniji sa 39% proseka EU.

Srbija ima 48%, a Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina su izjednačene na 41%.

"Dok je BDP po glavi stanovnika uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, RIC po glavi stanovnika je alternativni pokazatelj prilagođen da bolje opiše materijalno blagostanje svakog domaćinstva.

"Struktura AIC je bazirana na proizvodima i uslugama koja domaćinstva konzumiraju, ali su i dalje evidentne razlike između nivoa po stanovniku među zemljama članica EU”, pojašnjavaju iz Monstata.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fedor

Da, ali nemaju kanalizaciju u pola drzave u 21. veku... koga vi lazete

Bcb

@Fedor a mi imamo?

special image