• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukrajinci "legli na rudu": Moskva i Kijev se dogovorili o tranzitu gasa

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Rusija i Ukrajina posle višemesečnih teških pregovora danas su postigle dogovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine za Evropu, saopštile su dve strane.

"Ruska i ukrajinska strana potpisale su danas dogovor o nastavku tranzita gasa", saopštio je ruski Gasprom, dok je ukrajinsko predsedništvo sa svoje strane navelo da je postignut konačan dogovor i da će detalji biti sutra saopšteni.

Ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak izjavio je da će se dogovor odnositi na period od pet godina i da će konačan ugovor biti potpisan do kraja godine.

Možda će vas zanimati

Zbog višegodišnjeg gasnog konflikta Rusije i Ukrajine, zemlje Evropske unije (EU), zabrinute za snabdevanje gasom, stalno dopunjavaju rezerve da ne bi bilo nestašice u slučaju ponovnog prekida dopreme gasa.

Rusko-ukrajinski odnosi su se znatno pogoršali od 2014. godine ruskim pripajanjem Krima i početkom oružanog sukoba na istoku Ukrajine. Ta zategnuta atmosfera uticala je i na pregovore ruskog Gasproma i ukrajinskog Naftogaza.

Iako Evropa i dalje veoma zavisi od ruskog gasa koji čini 35 odsto njene potrošnje, sada je mnogo manje zavisna od tranzita preko Ukrajine jer su Rusija i neke druge evropske zemlje na čelu s Nemačkom, izgradile gasovod Severni tok 1, a uskoro će i Severni tok 2, kojima se zaobilazi Ukrajina.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image