• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPREMNI NA RIZIK: Srbija se otvara za fondove venčur kapitala

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Srbija će ove godine biti spremna za "venčure kapital" fondove, odnosno uključiće se na tržište rizičnog kapitala koji bi mgao da obezbediti veći obim finansiranja startap kompanija i inovacija, najavio nadležni ministar.

  Venčure venture kapital za finasiranje startap-ova Izvor: marchmeena29/iStockphoto

"Pored toga što obezbeđuju potrebno finansiranje, fondovi rizičnog kapitala pomažu kompanijama u koje investiraju i na druge načine, kao što je povezivanje sa partnerima i mentoring", rekao je ministar nadležan za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, na konferenciji "Innovation Talk 2020".

Možda će vas zanimati

On je rekao da se mehanizmi za venčur finansiranje startap zajednice razvijaju sa partnerima iz Izraela, uporedivši situaciju u kojoj se nekada nalazi ta država sa situacijom danas u Srbiji.

"To što nisu imali prirodne resurse, za Izrael je bio najveći problem, ali ujedno i najveći blagoslov, pa su naučili su da se oslanjaju više na mozak nego na mišice", rekao je Popović.

Srbija je prošle godine izvezla IT i digitalne usluge u vrednosti od jedne i po milijarde evra, rekao je on.

"SANJAJTE VELKE SNOVE"

Gosti konferencije su i osnivači najvećeg izraelskog večurnog fonda, Pitango, koji upravlja kapitalom od tri milijarde dolara - Ćemi Peres i Rami Kališ. "Ovde smo došli da podelimo naša iskustva koja se tiču razvoja fonda u poslednjih 27 godina, iskustva iz javno privatnog partnerstva kao i uticaja inovacija na društvo i ekonomiju", rekao je Ćemi Peres, koji je ocenio da mladi moraju sanjati velike snove da bi mogli i da ih realizuju.

"Naša ekonomija menja svoju strukturu, od zemlje koja je izvozila sirovine, do zemlje čiji BDP raste zahvaljujući izvozu pameti i znanja", istakao je Popović na otvaranju konferencije.

On je rekao da je jedna od važnih tema saradnja korporacija i startap kompanija kao i saradnja države, akademije i industrije koja treba da bude otvorena da apsorbuje inovativna rešenja i omogući njihovu validaciju.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer-Kam rekla je da je dobro što jačaju veze između srpskog i izraelskog startap ekosistema i dodala da se podržavaju razne incijative o saradnji dva ekosistema.

Izrael je globalno jedna od država sa najviše inovacija, Tel Aviv je drugi startap ekosistem na svetu, a trenutno je u Izraelu 7.000 hajtek kompanija, a izvoz ove oblasti dostigao je 52 milijarde dolara što je 64 procenta ukupnog izvoza Izraela, rekla je ona i dodala da su glavna podrška uticajem i kapitalom lokalnim starapovima "vi-si" fondovi.

Na konfereciji se obratio i osnivač i direktor najrelevantnije organizacije za analizu globalnog startap ekosistema, Startap džinom iz San Franciska, Žan-Fransoa Gotje.

Gotje je istakao da Srbija ima odlične umove i da im sada treba dati podršku velikih fondova kako bi bilo novih radnih mesta a ekonomija rasla.

"Mi smo ovde da pomognemo da se oblikuje budući rast, da kreiramo akcije koje će dovesti do progresa a koje smo već isprobali u preko 45 zemalja. Tu smo da ubrzamo proces, napravimo zalet i nadamo se da ćemo do kraja godine da vidimo realne pokazatelje u povećanom broju radnih mesta i preduzetnika", rekao je on.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image