• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Republici PRETEKLO 109 miliona €, Srbija u deficitu

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U prošloj godini ostvaren je suficit republičkog budžeta u iznosu od 12,8 milijardi dinara, dok je opšta država bila u deficitu, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi su naplaćeni u iznosu od 1.274,6 milijardi dinara, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 1.261,8 milijardi dinara.

Samo u decembru 2019. godine ostvaren je deficit budžeta od 49,5 milijardi dinara, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Možda će vas zanimati

U decembru je naplaćeno 121,1 milijardi dinara prihoda, od čega se na poreske prihode odnosi 102,8 milijardi dinara.

Uobičajeno, kako se navodi na sajtu Ministarstva, najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 53,3 milijardi dinara i akciza u iznosu od 28,8 milijardi dinara.

Kada je reč o neporeskim prihodima, naplaćeni su u iznosu od 13,8 milijardi dinara.

JAVNI DUG 52%

Javni dug Srbije iznosio je na kraju decembra prošle godine 23,94 milijarde evra, što čini 52 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje, objavljeno je na veb sajtu Ministarstva finansija. U decembru 2018. godine, javni dug je iznosio 23,01 milijardi evra što je činilo nešto manje od 54% BDP-a. Najmanji udeo javnog duga u BDP-u, u visini od 28%, zabeležen je 2008, dok je najveći registrovan 2000. godine, kada je činio 201%.

Podaci ministarstva pokazuju da je priliv donacija u decembru prošle godine iznosio 4,5 milijardi dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 170,6 milijardi dinara pa su tako rashodi za zaposlene, u decembru, iznosili 26,3 milijardi dinara, transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 18,1 milijardi RSD, a kapitalni izdaci 56,6 milijardi dinara.

Na nivou opšte države, u 2019. godini, zabeležen je fiskalni deficit u iznosu od 11,1 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 97,2 milijardi dinara.

Opšti nivo države obuhvata sve subjekte koji su odgovorni za pružanje (pretežno netržišnih) usluga i preraspodelu dohotka i bogatstva na svim nivoima države. Obuhvata budžet Republike Srbije, budžete lokalnih vlasti, vanbudžetske fondove, uključujući i fondove socijalnog osiguranja na svim nivoima vlasti, kao i netržišne i neprofitne institucije koje su kontrolisane i finansirane od strane države na svim nivoima vlasti.

Prema godišnjem planu izvršenja budžeta opšte države (odnosi se na plan nakon usvajanja rebalansa republičkog budžeta koji je usvojen u oktobru), za ovaj period planiran je fiskalni deficit u iznosu od 27,1 milijardi dinara, što znači, kaže se u saopštenju, da je ostvareni rezultat bolji za 16 milijardi dinara.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image