• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privredni rast se slio i na reke: Robe više za petinu

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Na rekama u Srbiji prošle godine pretovareno je 14,2 miliona tona tereta, što je 20 odsto više nego u 2018. godini, objavila je danas Agencija za upravljanje lukama.

Obim transporta i pretovara tereta povećan za petinu ukazuje na skok privredne aktivnosti u Srbiji, naročito u oblasti hemijske industrije, energetike, rudarstva i građevine, navela je agencija.

Najveći rast pretovara bio je u luci Smederevu, gde je pretovareno ukupno četiri miliona tona tereta, što tu luku čini jednom od najprometnijih na celom Dunavu.

Možda će vas zanimati

Najčešće pretovarena vrsta tereta i dalje su šljunak, pesak i kameni agregati, koji zajedno čine 23,93 odsto pretovara. Rude su na drugom mestu, sa udelom od 16,48 odsto, dok se žitarice nalaze na trećem mestu sa 15,95 odsto. Nafta i naftni derivati su na četvrtom mestu sa 14,08 odsto.

Prema podacima agencije, najveća razlika u količini pretovarenog tereta zabeležena je kod žitarica i uljarica. Zahvaljujući poboljšanju uslova na međunarodnom tržištu merkantilne robe, evidentirano je 969.000 tona pretovarenih žitarica više u odnosu na prethodnu godinu.

"Mere Vlade Srbije na poboljšanju energetske stabilnosti zemlje rezultirale su sa 734.000 tona više pretovarenog uglja nego u 2018. godini", istakla je agencija.

Na šest međunarodnih putničkih pristaništa u Srbiji prošle godine ostvareno je 1.542 pristajanja kruzera i 208.797 prelazaka obale. U poređenju sa 2018. godinom, broj pristajanja kruzera veći je za 34 odsto, a broj ukrcanih i iskrcanih putnika za 32 odsto.

Кruzeri su najčešće pristajali u Beogradu, gde je zabeležena gotovo polovina ukupnog broja pristajanja - 753.

U glavnom gradu se po prvi put ukrcalo i iskrcalo više od 100.000 putnika.

Agencija za upravljanje lukama planira da u ovoj godini otvori dva nova međunarodna putnička pristaništa - u Zemunu i Velikom Gradištu (Ram).

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image