• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Siniša Mali: Stranci će investirati u 40% dinarskih obveznica

Izvor mondo.rs

Inostrani ulagači će u bliskoj budučnosti biti vlasnici čak 40 % srpskih državnih hartija od vrednosti, i to iskazanih u dinarima, najavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Do takvog stoka vlasništva, odnosno ulaganja stranaca u srpske dužničke hartije, doći će se preko Juroklir (Euroclear) platforme, s kojim bi trebalo da se potpiše sporazum do kraja godine.

"Za mene je ovo trešnja na torti", rekao je ministar Mali za Rojters nakon što je danas potpisao Memorandum o razumevanju sa Juroklirom u Beogradu, prenosi sajt Ministarstva finansija.

Možda će vas zanimati

"Učinićemo sve što treba u narednih nekoliko meseci kako bismo to ostvarili. Nastavićemo da radimo na tome kako bismo već do kraja godine imali državne obveznice koje su podobne za trgovanje putem Juroklira", dodao je ministar u intervjuu britanskoj agenciji, prenosi "Njujork tajms".

To znači, napominje se u tekstu, da će strani investitori moći da daju naloge za plaćanje i prenos kupljenih dinarskih obveznica preko Juroklira, firme sa sedištem u Belgiji koja je specijalizovana za poslove kliringa i deponovanja domaćih i prekograničnih hartija od vrednosti (obveznica, akcija, finansijskih derivata), što međunarodnim investitorima olakšava trgovanje.

IMAĆEMO I OBVEZNICE U JUANIMA?

Ministar Mali je u intervjuu takođe naveo da Vlada razmatra da svom miksu dužničkih hartija doda i instrument denominovan u kineskim juanima u narednim godinama i da bi takođe mogla da izda "zelenu obveznicu" ili na domaćem ili na međunarodnom tržištu 2021. godine. Dodao je da se nada da će obveznice Srbije denominovane u domaćoj valuti u naredna dva meseca biti uvrštene u široko praćen indeks obveznica tržišta u usponu "JPMorgan GBI-EM", nakon što su pre 10 dana uvršćene na voč listu JP Morgana, provajdera tog indeksa.

Očekuje se da će Vlada Srbije potpisati sporazum o uslovima sa Juroklirom u oktobru.

Pristupanje tom sistemu obično donosi više stranog kapitala na domaće tržište i često smanjuje kamatu na obveznice, kao što je bio slučaj u Rusiji 2013., kada je pristupila Jurokliru.

Ministar Mali takođe očekuje da će ovo privući više stranih investitora u Srbiju, najveću zemlju na Zapadnom Balkanu.

"Trgovanje preko Juroklira će proširiti bazu međunarodnih investitora, i zato očekujem veliki skok sa 30 na 40 odsto", naveo je i dodao da se nada da će u konačnom ishodu polovina svih obveznica denominovanih u domaćoj valuti biti u posedu investitora u inostranstvu.

Mali kaže da je vlada u redovnom kontaktu sa rejting agencijama i da Srbija očekuje da dobije svoj prvi investicioni rejting.

"Očekujemo to već ove godine", istakao je on.

Agencije S&P Global Rejtings i Fič su u poslednjih pet meseci podigli rejting Srbije na BB +, što je za jedan stepen ispod investicionog nivoa, pri čemu je S&P takođe dao pozitivne izglede, navodeći u prilog tome snažan priliv stranih direktnih investicija i fiskalnu disciplinu.

Vlada Srbije planira da na domaćem tržištu duga emituje dinarske hartije od vrednosti u iznosu od oko 230 milijardi dinara (2,14 milijardi dolara), kao i obveznice denominovane u evrima na međunarodnim tržištima kapitala u vrednosti dve milijarde evra, dodaje britanska agencija.

Napominje takođe da je vlada pojačala planove investicione potrošnje, obećavši da će u narednih pet godina potrošiti oko 14 milijardi evra (15,3 milijarde dolara) za poboljšanje životnog standarda i infrastrukture.

Ministar je rekao i da je srpska privreda na putu da poveća svoj privredni rast na 7,0 odsto u narednih pet godina.

"Najgori period mera rigorozne štednje je iza nas, sada je vreme za rast", poručio je ministar Mali u intervjuu za Rojters.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cd rom

Kume živo me interesuje kako će meni biti bolje kada neko kupi moj dug to jest kada neko kupi moje vrednosne papire,to je neka novina u ekonomiji..ili šta..

special image