• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Britanci hoće samo fine gastarbajtere, rampa za NKV radnike

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U jeku početka stvanoh izlaska Velike Britanije iz EU nova imigraciona pravila od sledećeg januara onemogućiće rad nižekvalifikovanih radnika iz EU i drugih zemalja, Britanski poslodavci besni jer neće imati kod da radi.

Britanskih poslodavci decenijama su oslanjali na evropsku jeftinu radnu snagu, pišu svetski mediji, tako da dans praktično u Britaniji ne možete da nađete Engleza ili Velšanina da radi vodovod, uvodi struju, kreči i malteriše…

Sve te "fizičke" poslove na svoja pleća "preuzeli su" Poljaci, Rumuni, Albanci… I iako je odijum javnosti da se "stanci oteli poslove Britancima", zapravo te niskoplaćene poslove tamo malo ko želi da radi a ne treba smetnuti s uma da su "kontraktori", odnosno preduzimači, tj. oni koji od posla dobro zarađuju uvek Englezi.

Možda će vas zanimati

Nova populistička vlada to želi da te poslove "vrati" domaćim građanima pa je premijer Boris Džonson predložio nove kriterijume za zapošljavanje visokokvalifikovanih migranata dok nekvalifikovanim imigrantima zatvara vrata, ističe "Gardijan".

Od sledeće godine kompanije više ne mogu zapošljavati nižekvalifikovane radnike koji iz drugih zemalja i nudiće poslove samo visokoobrazovanim migrantima kojima će zagarantovana godišnja plata biti iznad 25.600 funti (oko 30.500 evra), prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Prema planovima vlade postojaće jednaki uslovi za imigrante iz EU i ostatka sveta, dodaje "Gardijan" ukazujući da će postojati izuzeci, poput zapošljavanja medicinskih sestara iz inostranstva.

Zabrana za niskokvalifkovane
Izvor: Yoitube/ Channel 4 News

Ono što deluje u politici možda ne deluje i u ekonomiji, ocenjuju urednici "Gardijana" postavljajući pitanje ko će raditi na farmama na poslovima za koje se dosad uvozila radna snaga.

IGRANJE VATROM

Velika Britanija pati od slabog rasta produktivnosti, a neki ekonomisti veruju da je spremna ponuda jeftine strane radne snage odvraćala kompanije od ulaganja u tehnologiju, ukazuje Njujork tajms. Takođe, protivnici imigracije tvrdili su da je uvezena radna snaga odmogla povećanju plata fizičkim radnicima čija je zarada stagnirala. Kao odgovor, naglašava list, britanska vlada pokušava da izmeniti sastav imigrantske radne snage, okrećući se osobama s većim veštinama i poručujući poslodavcima da će morati da se odviknu od naizgled neiscrpne ponude jeftine radne snage. To bi, ocenjuje "Njujork tajms", ipak moglo imati zastrašujuće posledice na zapošljavanje na radnim mestima koje Britanci, čini se, izbegavaju, i to u vreme kada mnogi ekonomisti kažu da je zemlja zapravo u punoj zaposlenosti.

Takođe, s obzirom na to da ugostiteljski sektor radi s radnom snagom iz EU , pitanje je, ističe "Gardijan", ko će zaposliti radnike u hotelima i restoranima koje Britanci koriste za vikende i porodične izlaske.

Imigracioni planovi vlade ukazuju na probleme za poslove pružanja usluga medicinske i socijalne pomoći u britanskim staračkim domovima, piše BBC, ističući da su radnici iz tog sektora uglavnom slabo plaćeni, pa samo zbog toga ne bi mogli prikupiti dovoljno bodova za kvalifikaciju.

BBC navodi da vlada želi uvesti sistem imigracije koji se temelji na bodovima, kao što je obećano u izbornom manifestu Konzervativne partije.

Prema tom sistemu, da bi mogli raditi u Velikoj Britaniji strani građani trebalo bi da imaju makar 70 bodova. Uz znanje engleskog jezika i ponude kvalifikovanog posla dobijali bi 50 bodova. Više bodova bi se dodelilo za kvalifikacije, ponuđeni iznos plate i rad u sektoru gde postoji manjak radne snage.

Iako je vlada navela da će prag plata biti 25.600 funti, on bi bio niži za radnike iz "specifičnih zanimanja koji su u nestašici" - koji trenutno uključuju medicinske sestre, građevinarstvo, psihologiju i klasični balet - ili one s doktoratima koji su relevantni za određeni posao.

Radnici iz zemalja Evropskog ekonomskog prostora trenutno imaju automatsko pravo na život i rad u Velikoj Britaniji bez obzira na njihovu platu ili nivo stručnosti. Vlada navodi da će se to okončati 31. decembra, kada se završava 11-mesečni prelazni period posle Bregzita, pojašnjava BBC.

Izazov Velike Britanije je da kontroliše imigraciju a da pritom ne našteti ekonomiji u kojoj je nezaposlenost pala na najniži nivo od 1974. i u kojoj su preduzeća imala koristi od protoka jeftine evropske radne snage, ukazuje Volstrit žurnal.

List ističe da su predstavnici britanske industrije izrazili zabrinutost zbog novog sistema po kojem će vlada a ne poslodavci diktirati ko dolazi da radi u Britaniji, kao i da pooštravanje ograničenja radnika iz EU može naročito naštetiti građevinarstvu, ugostiteljstvu i sektoru hrane i pića.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da prema novom imigracionom okviru 70 odsto postojeće radne snage iz EU ne bi uspelo da se kvalifikuje. Neto imigracija iz EU se više nego prepolovila otkako je Velika Britanija izglasala izlazak iz EU u junu 2016. Prema britanskoj statističkoj službi u 2019. u Velikoj Britaniji je radilo 3,7 miliona stranih radnika, od kojih je 2,4 miliona bilo iz EU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image