• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MA, OBARAJ BRALE! Radost protivnika Tesle u Nemačkoj kratko trajala

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Već posle nekoliko dana od zabrane, nemački sud je "promenio" odluku i sada američka firma Tesla može da "dokrajči" šumu kod Berlina da bi tu izgradila svoju "gigafabriku" električnih automobila.

  Fabrika Tesla u Nemačkoj – Može da se krči šuma Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nemački sud doneo je odluku da može da se nastavi sa uklanjanjem stabala sa lokacije planirane za izgradnju prve fabrike za proizvodnju električnih automobila u Evropi kompanije Tesla.

Odluka je donesena nekoliko dana nakon što je izdat nalog o privremenoj obustavi priprema za čišćenje terena.

Možda će vas zanimati

Vrhovni administrativni sud u regiji Berlin-Brandenburg doneo je odluku kasno sinoć da vlasti imaju pravo da omoguće početak radova.

Sud je prošlog vikenda izdao nalog kako bi se dobilo na vremenu za razmatranje slučaja, nakon što je jedna grupa za zaštitu životne sredine uložila žalbu na odluku nižestepenog suda da se kompaniji dozvoli da obara stabla.

Sud je, međutim, tada upozorio da eko-aktivisti ne treba da shvate njegovo rešenje o privremenoj zabrani "Teslinog" projekta kao svoju pobedu.

"Tesla" je pre toga od državne agencije za zaštitu životne sredine dobio rok od tri dana da raskrči šumu radi pripreme zemljišta za izgradnju fabrike, ali su radovi zaustavljeni već drugog dana.

Lokalni aktivisti iz dve organizacije - Zelene lige Brandenburga i Asocijacije za prostorno planiranje i zaštitu vrsta u Bavarskoj - navode da će "gigafabrika 4" (GF4), koja će proizvoditi električne baterije i automobile, uticati na lokalnu floru i faunu i snabdevanje vodom.

Tesla tek treba da dobije konačno odobrenje za početak građevinskih radova, javio je AP.

Kompanija planira da od sredine 2021. godine započne proizvodnju, a plan je da se godišnje prvobitno proizvede 150.000 električnih automobila, uz kasnije proširenje proizvodnje na 500.000 vozila godišnje.

Ilon Mask, osnivač i glavni izvršni direktor kompanije "Tesla", tvrdi međutim da će GF4 trošiti daleko manje vode od uobičajene dnevne potrošnje nego što tvrde aktivisti, dodajući da šuma koja se krči "nije prirodna - već posađena za potrebe kartonske industrije i samo mali deo će biti iskorišćen za GF4", prenosi DW.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image