• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako Grke i njihove pare vratiti u Srbiju?

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Na Poslovnom forumu Srbija – Grčka, danas se u Beogradu razmatralo kako povećati trgovinsku razmenu i iskoristiti ekonomski oporavak Grčke za privlaćenje investicija u Srbiji.

Kako su rekli učesnici skupa, Grčka je jedan od najvećih investitora u Srbiji i od oktobra 2000. godine grčke kompanije su investirale u Srbiji oko 2,2 milijarde evra i u njihovim firmama danas ovde radi .22.000 ljudi

Možda će vas zanimati

Ekonomska saradnja Srbije i Grčke je do svetske finansijske krize 2008. godine bila izuzetno dobra, ali je nakon toga usledio jak pad, budući da su iz Srbije otišle velike grčke investicije, kažu učesnici i ističu izvanredne političke odnose i tradionalne prijateljske veze dve zemlje i dva naroda. Sada je vreme da se to ponovo pokrene.

"Nadamo se da ćemo sa ekonomskim oporavkom Grčke koji je u toku i očekivane cifre rasta grčke ekonomije za ovu godinu su vrlo dobre, ponovo imati veliki talas grčkih investicija u našu ekonomiju", rekao je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović.

TRGOVINA NI 500 MILIONA

Trgovinska razmena Srbije sa Grčkom je na relativno niskom nivou. Prošle godine je iznosila 475 miliona evra. Srbija sve više počinje u Grčku da izvozi IT usluge.

Grčki investitori su potencijalno zainteresovani za sektore hrane i pića, infrastrukture, energetike, zaštite životne sredine i transporta, a među vodećim proizvodima koje Srbija uvozi iz Grčke su gorivo za mlazne motore, pomorandže, cevi od rafinisanog bakra i polietilen.

Srbija u Grčku najviše izvozi sladoled, hartiju i karton, gume, mineralna i hemijska đubriva, sojino ulje, običnu i gaziranu vodu.

Na Poslovnom forumu učestvovalo je više od 80 srpskih preduzeća iz različitih delatnosti, među kojima su IT kompanije, kompanije iz industrije građevinskog materijala, transporta, logistike...

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sta reci....

Kao i Zitopromet u Sr.Mitrovici sto radi.....Od celokupne proizvodnje radi samo testenina,cak sta vise su zatvorili i silose za prijem zita kao i sto je zatvoren mlin.....Lakse je uzimati od drugog samo brasno nego da radi proizvodnja i od 500 radnika su spali na 20 toliko o Grckim i vecinom stranih ulagaca u Srbiji,cisto pranje novca....

special image