• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korona i Saudijci nam POJEFTINJUJU GORIVO, pitanje je samo koliko

Izvor mondo.rs Izvor Vijesti.me

Posle drastičnog pad u petak, cena nafte na svetskom tržištu se malo oporavila početkom nedelje ali ukoliko ostane na niskom nivou u narednih desetak dana moglo bi doći do pada cena goriva u regionu, kalkulišu naftaši na Balkanu.

 Da li će pojeftiniti gorivo zbog pada cene nafte? Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Jeftina nafta mogla bi da pojeftini gorivo na crnogorskim pumpama za 10 do 12 centi po litru, procena je više izvora u analizi podgoričkih "Vijesti", dok u Srbiji za MONDO iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kažu da svaka tržištna promena u svetu utiče i na naše cene ali da ne ele da spekulišu sa procentima pojeftinjenja .

Cenu nafte pritisla je još nezvanična pandemija koronarivusa a onda i politička igra Rusije, Saudijske Arabije i SAD oko globalnih cena i količine na tržištu. Rusija je odbila da smanji proizvodnju u okviru grupe OPEC+, kao bi pojačala presiju na SAD i smanjila njen profit od (skupe) prerade iz naftnih škriljaca, a Saudijska Arabija je onda iz protesta najavila još nižu cenu i povećanje proizvodnje, kako bi i Rusija imala gubitke jer je njega proizvodnja skuplja.

Možda će vas zanimati

Kako se to odražava na region? Ukoliko cena ostane niska neko vreme, kao što se očekuje, trebalo bi da padne i cena goriva na pumpama na Balkanu, kao i Srbiji.

U Udruženju naftnih kompanija u Crnoj Gori kalkulišu da ukoliko cena ostane stabilna (niska) do petka, cena evrodizela naredne sedmice bi trebalo da padne sa trenutnih 1,16 € po litru na oko 1,05 €, a benzina od 95 oktana sa 1,28 € na 1,16 €, odnosno za oko 9,5%.

NAJVIŠE OD 1991,

Londonski "Fajnenšel tajms" objavio je da je juče da je cena barela nafte na londonskom tržištu za jedan dan pala za 31 odsto na 31 dolar, a na američkom za 32 odsto na 28 dolara. U petak je dan zatvoren cenom od 45,27$ po barelu, a u ponedeljak cena je pala na prosečno 32$. Takav oštar dnevni pad cena nafte nije zabeležen još od Zalivskog rata iz 1991. godine.

Ukoliko se to primeni na Srbiju, cena koja još zavisi i od vrednosti dolara na sveskom tržištu, gorivo bi pojeftinilo za petnaestak dinara, šti je suviše optimistično.

Međutim, u Udruženju naftnih kompanija Srbije ističu da je put nafte od izvora i svetske berze do lokalne pumpe kod nas veoma dug i zbog toga na cenu utiče mnogo faktora.

 "Cena nafte je u padu od decembra i već od 20. januara do danas je evrodizel u Srbiji jeftiniji sa sedam dinara, tako da će i ovaj svetski pad cene, ako se zadrži, skakako uticari na novu cenu. Ali treba imati u vidu, kada se kod goriva očekuje neko dramatično pojeftinjenje, bar još dve stvari. Jedna je cena dolara, a ona je u poslednje vreme varirala i destak odsto. Druga je da se ne menja cena na pumpama svuda u svetu isto jer to, per svega, zavisi od politike države. Gde je veliko poresko zahvatanje od energenata, tamo je taj uticaj mnogo manji. Tako bi kod nas i da je cena nafte u jedan dolar po barelu, evrodizel koštao na pumpi najmanje 86 dinara, zbog akcize i pdv-a", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS.. 

U BiH je već došlo do smanjenja cena zbog događaja na tržištu od prošle sedmice, pa je cena dizela 1€, a benzina od 1,02€ do 1,05€ po litru.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ranije su imali dogovor o ograničenju proizvodnje da bi zbog pada potražnje pokušali smanjiti pad cijena. Prošle sedmice je grupa zemalja, predvođenih Saudijskom Arabijom, predložila dodatno smanjenje proizvodnje, ali je drugi najveći proizvođač – Rusija, bila protiv. Nakon što dogovor o novom smanjenju proizvodnje nije postignut, Saudijska Arabija je juče počela prodaju sa dodatno smanjenim cijenama nafte za 6 do 8 dolara po barelu.

Pad cene raduje vozače ali, kako objašnjavaju podgoričke "Vijesti", pravi velike probleme veletrgovcima. Tako bi glavni crnogorski dobavljač Jugopetrol, u većinskom vlasništvu grčkog Helenik petroleuma (Helenic Petroleum), trebalo da svojim kupcima, prodavcima na malo, proda gorivo po manjoj aktuelnoj ceni a zalihe je napravio po većoj.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Natasa

Gorivo treba da poskupi barem 5 puta narod se vozi i vozice se pa zato i mora da sipa, a sto da prodajem jeftino kada mogu skupo... a i zgadjenje je,poslednje vreme da se uradi nesto povodom toga

Natasa

Gorivo treba da bude barem 5 puta skuplje, narod se vozi i vozice se pa zato i mora da sipa, a sto da prodajem jeftino kada mogu skupo... a i zgadjenje je,krajnje vreme je da uvedu neke mere

Markat

Priroda ce profitirati,nece se toliko korisiti gorivo

special image